Választás 2018 – Letette esküjét a DK, a Fidesz-KDNP és a szlovák nemzetiség NVB-delegáltja

0

Letette esküjét a Demokratikus Koalíció, a Fidesz-KDNP és az Országos Szlovák Önkormányzat által a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) delegált tag kedden az Országházban, az NVB ezzel 12 tagúra bővült. A pártdelegáltaknak a testületi munkában ugyanolyan jogaik vannak, mint a parlament által választott hét tagnak, a nemzetiségi delegált csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhat.

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013. szeptemberben. Az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választás időpontjának kitűzéséig a parlamentben frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.
Az országgyűlési képviselők választásának kitűzése után az Országgyűlés által választott NVB-nek egészen mostanáig hét tagja volt, de minden jelölőszervezet, amely az országgyűlési választáson országos listát tud állítani, delegálhat egy tagot a bizottságba. A közösen listát állító szervezetek együttesen jogosultak erre.
Az MSZP-Párbeszéd és a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának delegáltja listájuk jogerős nyilvántartásba vételét követően múlt héten pénteken tették le esküjüket.
A DK, a Fidesz-KDNP és az Országos Szlovák Önkormányzat listáját múlt csütörtökön vette nyilvántartásba az NVB. A Demokratikus Koalíció Avarkeszi Dezsőt, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt Sárhegyi Zoltán Lászlót, az Országos Szlovák Önkormányzat Nemes Dénest delegálta a bizottságba. Az új delegáltak kedden tették le esküjüket, és a testület délutáni ülésén már elfoglalhatják helyüket a bizottságban.
Az NVB-ben a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok is megbízhatnak egy-egy embert a képviseletükkel, de ők csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhatnak a bizottságban. Az NVB tagjainak száma tehát attól függ, hogy a választáson induló szervezetek közül hány tud országos listát állítani az országgyűlési választáson.
Az országos lista állítása jogán az NVB-ben helyet foglaló delegáltak megbízatása az új Országgyűlés alakuló üléséig tart. Ezután már csak a parlamenti frakcióval rendelkező pártok delegálhatnak tagot a bizottságba.
Az NVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.
Általános feladata, hogy iránymutatást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért, és megállapítsa a választás országosan összesített eredményét.
Az NVB dönt a hatáskörébe tartozó kifogásokról – így például a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatosokról is -, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok határozatai elleni fellebbezésekről. Ha törvénysértés jut a tudomására, kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését.
Az NVB-nek az országgyűlési választáson további feladatai is vannak: dönt az országos listák és a rajtuk szereplő jelöltek nyilvántartásba vételéről, valamint kisorsolja az országos listák sorszámát.
Az NVB felügyeli a levélben érkezett szavazatok számlálását, és megállapítja a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét.
Az NVB állapítja meg azt is, hogy mely jelölőszervezetek érték el a törvényben meghatározott ötszázalékos szavazathatárt; e listák jelöltjei juthatnak mandátumhoz. Legkésőbb a szavazást követő 19. napon megállapítja a bizottság, hogy a listák jelöltjei közül kik szereztek mandátumot, és megállapítja a választás országos listás eredményét is. Feladata továbbá, hogy kiadja a mandátumot szerző képviselőknek a megbízólevelet.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…