Választás 2018 – Gyurcsány: az eddigi adatok az ellenzék sikerét ígérik

0

Bízik az ellenzék sikerében a vasárnap délelőtti választási részvételi adatok alapján a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Szavazata leadása után Gyurcsány Ferenc azt mondta újságíróknak, reméli, hogy hétfőtől egy új kormány megalakításának előkészítésével kell foglalkozniuk.

A Fidesz várhatóan kevesebb szavazatot fog kapni, mint amit mérnek nekik – mondta a budapesti, II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskolában lévő szavazókörből távozóban az ellenzéki politikus. Gyurcsány Ferenc azt feltételezi, hogy a kormánypárt támogatottsága negyven százalék alatt lesz, ezért a Fidesz „politikai értelemben” kisebbségbe fog szorulni.
Azt, hogy „az ő választási rendszerük” révén politikai kisebbséggel többségbe kerülhetnek-e a parlamentben, nehéz megmondani – fogalmazott a pártelnök, hozzátéve: nem tekinti legitimnek a jelenlegi választási rendszert. Ha így lesz, akkor bajba kerül a Fidesz, mert „tartalmi értelemben kisebbségben kellene kormányozni, törvénytelen módon – vélekedett.
A politikus kijelentette, hogy akkor sem számít zavargásokra, ha a kormánypártok kisebbségbe kerülnek. Hozzátette, nem lehet bármit megtenni a kormányváltásért, a nyugalmat és a békét meg kell őrizni.
Hangsúlyozta, nem tart attól, hogy magas részvétel esetén a DK nem kerül be a parlamentbe. Úgy számol, hogy ha 65 százalékos részvételnél tíz százalékot kapnak, akkor 75 százalékos részvételnél „ebből a tízből 8,6 lesz”. Úgy fogalmazott, hogy a Demokratikus Koalícióból egy közepes párt lesz, és a magas részvétel inkább a kormányváltást váróknak kedvez.
Egy, a külhoni magyarok szavazati jogára vonatkozó kérdésre azt felelte: azt kéri a határon túliaktól, engedjék meg, hogy „mi kapjuk vissza a jogunkat”. 2010-ig a teljes magyar politikai osztály egyetértett abban, hogy azok döntsenek, akik viselik döntésük következményét – fűzte hozzá.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…