Választás 2018 – Gyurcsány: a DK azért dolgozik, hogy visszatérjen a jogszerűség Magyarországra

0

A Demokratikus Koalíció  (DK) és partnerei azért dolgoznak, hogy visszatérjen a jogszerűség, a tisztesség Magyarországra – jelentette ki a párt elnöke hétfőn Szegeden.

Gyurcsány Ferenc a Szegedi Járásbíróság épülete előtt – ahol majd Czeglédy Csaba előzetes letartóztatása ügyében dönt a nyomozási bíró – tartott sajtótájékoztatóján elmondta, rend és igazságosság csak akkor lesz az országban, ha ez a “mérhetetlenül korrupt, alapvetően köztörvényes hatalom megbukik”.
A pártelnök úgy fogalmazott, “Orbán Viktor és pártja gyáva” mert a politikai küzdelmet azon kívüli eszközzel, az igazságszolgáltatással kívánja befolyásolni.
Amikor arra próbálják rávenni Czeglédy Csabát, hogy hamisan tanúskodjon, bűncselekményt követnek el. Nem fog következmények nélkül maradni, hogy “Orbán átkozott rendszerével szemben küzdőket hamis tanúzással próbálják befeketíteni” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.
Az új demokratikus kormány nem fogja megengedni, hogy “mindaz a gazemberség és jogtalanság, amit megtettek” következmények nélkül maradjon – mondta a politikus. Hozzátéve: ezek a következmények azonban jogszerűek és jogállamiak lesznek.
Gyurcsány Ferenc kifejtette, bár Czeglédy Csaba látszólag egy köztörvényes büntetőügy, de a kormány és a kormánypárti sajtó ebből politikai kérdést csinált. Minden alap nélkül azt a hamis látszatot kívánják kelteni, hogy Czeglédy Csabának köze van a demokratikus pártok finanszírozásához, gyanúsítása mögött tiltott pártfinanszírozás is ott van.
Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Human Operator Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett kilenc iskolaszövetkezet segítségével a diákmunka közvetítés után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.
A Csongrád Megyei Főügyészség január 26-án újabb nyomozásra jelölte ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Vizsgálati Osztályát. Az eljárásban újabb bűncselekmény az öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett gazdasági csalás bűntettének megalapozott gyanúja merült fel.
A politikust független képviselő-jelöltként csütörtökön délután vették jogerősen nyilvántartásba a Vas megyei 1-es számú választókerületben. Ezért az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztésesről, megszüntette a gyanúsított előzetes letartóztatást. Miután a legfőbb ügyész indítványára – mely az újabb bűncselekményre is kiterjedt – a Nemzeti Választási Bizottság jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el.
Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…