Tanítanék-demonstráció – Pilz oktatási minimummal lábalna ki a “slamasztikából”

0

Demonstrációt tartott a Tanítanék mozgalom a budapesti Kossuth Lajos téren vasárnap, a szervezők békét és szabadságot követeltek az iskolákban.

A rendezvényen a mozgalom képviseletében felszólaló Pilz Olivér bejelentette, hogy oktatási minimumot dolgoztak ki. Az egyeztetésre az összes pártot meghívták – jelezte.
Szintén a Tanítanék mozgalmat képviselve Törley Katalin közölte: február első napjaiban az oktatási minimumot várhatóan nyolc párt írja majd alá: a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP, a Lehet Más a Politika (LMP), az Új Kezdet, a Momentum Mozgalom, a Magyar Liberális Párt, az Együtt és a Párbeszéd. Az érintett politikusok és szakértők a színpadra vonultak a koncepció molinójával.
Pilz Olivér hangsúlyozta, hogy a dokumentum kilábalási lehetőséget nyújt a “slamasztikából”. Az oktatási minimum kiindulópontja, hogy a gyermekek érezzék jól magukat – szögezte le.
Ismertetése szerint a diszkrimináció- és szegregációmentességet, a tananyag mennyiségének radikális csökkentését, a lexikális tudás középpontba helyezése helyett a képességekre fókuszálást, valamint a pedagógusok adminisztratív terheinek csökkentését akarják elérni. A cél, hogy az oktatásra fordított összköltségek fokozatosan elérjék a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát – emelte ki.
A Tanítanék mozgalom képviseletében szólalt fel Sulyok Blanka is, aki a többi között azt kifogásolta, hogy csak az intézményfenntartó előzetes “cenzúrájával” szabad nyilatkozni. Úgy fogalmazott, hogy “a bólogató csinovnyikoké a pálya”.
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke arról beszélt, hogy bár a kormány minden fronton sikerről beszél, ez csupán a saját sikere, mert mindent megvalósít, amit akar. Átverés a soha nem látott béremelés, amelyről a kabinet beszél – hangoztatta, megjegyezve: a legnagyobb kereskedelmi láncok dolgozóinak magasabb az átlagbérük, mint a tanároknak.
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke nyomatékosította, hogy nemcsak az iskolákban kell béke és szabadság, hanem az egész társadalomban. Felelősség terheli a pártokat, amiért huszonnyolc évvel a rendszerváltás után itt tartunk – mutatott rá. Azt mondta: mindenki tegye a dolgát: azt, amihez ért. A politikusok ne szóljanak bele az oktatásba, ők az ország vezetésére kaptak felhatalmazást – jelentette ki.

Budapest, 2018. január 28.
Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselője beszél, mögötte középen Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselő (b-j) a Tanítanék Mozgalom Békét és szabadságot az iskolákban! címmel meghirdetett demonstrációján a Kossuth téren 2018. január 28-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Pálfia Zsolt, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének alelnöke kiemelte, hogy a felsőoktatásban dolgozók jelentős része anyagi gondokkal küzd. Mind a materiális, mind az erkölcsi megbecsültségüket vissza kell állítani – vélekedett.
Az Oktatói Hálózat (OH) képviseletében beszélő Máté András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezetője, egyetemi docens egyebek mellett azt szorgalmazta, hogy a hatalom ne törekedjen az intézmények maga alá gyűrésére.
A rendezvényen felszólalt egy édesanya, egy pedagógus, valamint a Független Diákparlament képviseletében egy tanuló is.
A demonstráció résztvevői lazán megtöltötték a Kossuth Lajos teret. Az OH több transzparensét is látni lehetett, az egyikre a “Méltó béreket! Óvodától egyetemig”, egy másikra az “Autonómiát! Óvodától egyetemig” szöveget írták.
Magyar és európai uniós zászlók mellett a DK és a Liberálisok lobogói szintén feltűntek.
A tüntetés végén jelképesen transzparenst ültettek a Kossuth Lajos tér füvébe.
A demonstráción több ellenzéki politikus is jelen volt. Feltűnt Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke, Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke és Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő. Az LMP az MTI-vel közölte, hogy miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett is részt vesz a demonstráción.
Az esemény meghívójában azt írták, tanárok és diákok, szülők, civilek és szakszervezetek, szakértők és laikusok, “megalázottak és megcsúfoltak” mind békét akarnak. “Elég volt az iskolák militarizálásából, a hazug propagandából, gyermekeink lelkének mérgezéséből” – fogalmaztak. Azt hangsúlyozták, hogy a gyermekek jövőjéért és jelenéért mozdulnak meg.
A demonstrációhoz csatlakozott a Diákszolidaritás Akció, a Független Diákparlament, az OH, a PDSZ, a PSZ, valamint a Szülői Hang is.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai a bértárgyaláson

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jel…