Régészet napja – Őskori maradványokat is rejtő ásatáson várják az érdeklődőket Veszprémben

0

Több mint hatezer éves település maradványait őrző ásatás területén idézik meg az elődök életét, emellett múltba tekintő gasztronómiai bemutató és gyermekprogramok is várják a látogatókat pénteken, a régészet napján Veszprémben – közölte az MTI-vel a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

S. Perémi Ágota elmondta, hogy pénteken délelőtt kincskereső játékra várják a gyermekeket a múzeum szomszédságában található Szent Miklós-szegen, mely során megtudhatják a résztvevők, hogyan lehet a régmúlt közösségeit régészeti módszerekkel kutatni.
Hozzátette: az érdeklődők megismerkedhetnek az avar temetkezési szokásokkal és betekintést nyerhetnek a régészek munkájába is. Az igazgató kifejtette: a játék során a csapatok térkép alapján kereshetik meg a múzeum környékén az elrejtett kincseket. Ezt követően a régmúlt közösségeinek régészeti módszerekkel történő kutatásáról hallhatnak előadást az érdeklődők.
Az igazgató elmondta azt is, hogy a régi idők étkezési szokásait eleveníti fel a múzeum időszaki tárlata, amely az ételkészítéshez használt eszközöket mutatja be több évszázadra visszatekintve. A szeptember 10-ig látgató kiállításon egyebek mellett helyet kap az őskori őrlőkő, a középkori fazék és a modern turmixgép, nagyanyáink tálasa, sózókádja és az avarok agyagkulacsa is – részletezte.
S. Perémi Ágota beszélt arról is, hogy a veszprémi Jutasi úton 2003-ban egy 6500 éves település maradványait tárták fel mintegy 8 ezer négyzetméteren. Az ásatás területén hallható, a leleteket bemutató, képekkel kísért péntek délutáni előadásból az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen volt az élet a településen évezredekkel ezelőtt.
Az eredeti helyszínen idézik meg elődeink életét, sőt a feltárt temetkezések révén a falu lakóit is – fűzte hozzá.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Orbán: amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele

Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele – …