Pünkösd ünnepe tükröt tart az ember elé

0

A Pünkösd jelentősége az, hogy Jézus mennybemenetelét követően a tanítványok immáron nem rejtőzködtek tovább, hanem elkezdték terjeszteni a tanítást az emberek között. Ez lehet a jelentése a különféle nyelvek jelenlétének is: a tanítás, az evangélium a Szentlélek segítségével bárki számára átadható, megérthető. A keresztény tanítás tehát az egész emberiség számára elérhetővé válik, ezért tekintik az első keresztény Pünkösdöt az egyház születésnapjának.

A Pünkösd kezdetben „mezei” ünnep volt, később az egyiptomi kivonulás után kötött szövetség emléknapja majd a Lélek ünnepe, amely Újszövetséget alapított. A Szentlélek a Szentháromság harmadik személye. Őt küldi az emberhez az Atya és a Fiú. Az írás szerint Húsvét után ötven nappal Jeruzsálemben egybegyűlteket feltöltötte a Szentlélek, és mindenki a saját nyelvén értette, amit mások beszélnek. Jézus szavaival: „Mikor leszáll rátok a Szentlélek, erőt nyertek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, meg egész Júdeában és Szamáriában, sőt egészen a Föld végső határáig.”

A hagyomány szerint a jeruzsálemi keresztény ősgyülekezet Pünkösd napján a Szentlélek eljövetele nyomán alakult meg. Majd követte megszámlálhatatlan mind a mai napig.

A Pünkösd a bábeli megosztottság ellentéte, esély arra, hogy az ember megértse a másikat és megtegye vele, vagy feléje az első lépéseket.

Az ember számára a legnagyobb adomány az önálló akarat. Az a képesség, hogy választhat a követhető utak közül. Ezért az embert az minősíti, hogyan él az adománnyal. Az eredmény: boldogság vagy boldogtalanság, értelem vagy értelmetlenség, békesség vagy békétlenség. Az ember nemcsak saját életéről dönt, hanem másokéról is. Erről szól a családok, a közösségek, a társadalmak története. Ezen áll a világ, megannyi ember, ki jó, vagy rossz döntései.

A Pünkösd tükröt tart az ember elé, melyek az igazi szándékai másokkal: őket legyőzni, vagy tisztességes célokat követve velük együtt élni. Aki hivatkozik a tanításra, sem közösségben, sem közéletben nem kerülheti meg a választ. Lehet választani a követhető utak közül: aki számára a Pünkösd nem vállalható léthez szükséges egységet jelenti, vajon számon tarthatja-e tiszta lelkiismerettel ezt a napot? Aki az egyik embert mindenáron meg akarja különböztetni a másiktól, és a megkülönböztetettet mindennap gúnyolja, fenyegeti, magáénak mondhatja-e ezt az ünnepet?

Mit jelenthetnek számára Pál apostol szavai, amely szerint a Szentlélek gyümölcse a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás!

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Születendő gyermek gondolatai

Csak is velem lehet teljes az életed Gyermeknap van. Ma ezért is többször gondolsz rám, ma…