Nőnap, hóvirág, március 15., kokárda

0

Március a tavasz első hónapja, a természet ébredésének ideje. Ilyenkor már többször is saját bőrünkön érezzük a napsugarakat. Ez már a hangulatunkat is megváltoztatja. Ugye, mennyivel más érzés madárcsicsergés közben kék eget és rügyező, zöldbe boruló fákat látni, mint szürke, borús égboltot és csupasz ágakat.  Nekem erről a hónapról két dolog jut eszembe, azt is mondhatnám, számomra ezek a március jelképei: HÓVIRÁG ÉS A KOKÁRDA.

A hóvirág egyrészt a tavasz hírnöke, másrészt sok-sok éven át volt a nőnapi köszöntés elengedhetetlen virága, a kis hóvirágcsokor. A tavasz megjelenését, a jó idő érkezését hirdette, tiszta fehér szirmaival vidámságot, reményt csempészett a lassan múló, sötét télvégi napokba. Emlékszem, fiatalkoromban még kis hóvirágcsokorral köszöntöttük a hölgyeket, napjainkra viszont ez a szokás más irányt vett: március 8-án egyre drágább virágot vásárolunk. Közel két évtizede eltűnt a piaci árusok asztalkáiról, a hóvirágot védetté nyilvánították, egy szál leszakítása többe kerül, mint egy nagycsokor rózsa!

A nőnapot egy héttel követi nemzeti ünnepünk, március 15-e, amikor a bevezetőben említett két jelkép „találkozott”: ezen a reggelen feltűzzük a kicsi kokárdát. A két ünnepben azonos vonás is van, hiszen a nők ugyanúgy az új élet hordozói, mint a tavasz első hónapja, és március 15-én is valami új kezdődött, hiszen az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezünk, amely Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye.

A két ünnep megemlékezése ma már egészen más lett, a „sallangok” sajnos sok esetben elfedik a lényeget.

Pedig jó lenne, ha megint minden olyan egyszerű és szerény lenne, mint a hóvirág…

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Leghatásosabb „gyógyszer” az Ajkai Kórház sebészetén

Az utóbbi hetekben műtét és azt követő kontrollok, varratszedés, injekciók miatt több időt…