Nem mellékesek a mellékhatások

0

A mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Egy-egy betegtájékoztatón a mellékhatások sora hosszú, holott ezeknek a nem kívánt hatásoknak a 80 százaléka megelőzhető lenne, ha kicsit jobban figyelnénk. Van olyan fejfájás-csillapító, amelynek egyik mellékhatása a fejfájás maga.

„A mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét”- ezt halljuk, olvassuk és látjuk, ha gyógyszerreklámról van szó. A mellékhatások ráadásul sokszor riasztóak lehetnek. Például egy orrcsepp betegtájékoztatóját megvizsgálva azt látjuk, hogy a mellékhatások sora hosszú: nyugtalanság, álmatlanság, tüsszögés, orrfolyás, kiütés, szédülés, fáradtság, hallucináció. És bizony van olyan fejfájás-csillapító, amelynek egyik mellékhatása a fejfájás maga. Sokfélék vagyunk, s ebből adódóan eltérően reagálhatunk egy-egy hatóanyagra. Vagyis az egyéntől függ, hogy melyik embernél melyik mellékhatás erősödik fel.

Ők írják a betegtájékoztatókat

A betegtájékoztatókat orvosok és gyógyszerészek közösen írják. Ezek mindig valódi bizonyítékokon alapulnak, például a klinikai vizsgálatokra hagyatkoznak továbbá az emberek tapasztalataira. És itt jön képbe a beteg. Ha valaki egy gyógyszer szedése közben valamilyen mellékhatást tapasztal, rögtön keresse fel orvosát és mondja el, mit érez. Mert bár a betegtájékoztató látszólag kész van és végleges, de a valóságban ez nincs így, újraírhatják és újra is írják a mellékhatások listáját, ha a beteg tapasztalatai beigazolódnak.

Amennyiben valaki mellékhatást tapasztal, akkor forduljon orvosához vagy közvetlenül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez.

A beteg bejelentése kivizsgálásra kerül, és ez gyarapíthatja az orvosok és gyógyszerészek tudását” – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Pallós Júlia, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársa.

Pallós Júliáék azon dolgoznak, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a gyógyszerszedés kapcsán lévő mellékhatásokra oda kell figyelni, azokat be kell jelenteni, hiszen ezekből derülnek ki újabb és újabb mellékhatások, amire aztán az embereket lehet figyelmeztetni. Az elmúlt időszakban nőtt a betegek részéről a mellékhatás bejelentések száma – tette hozzá a szakember.

A mellékhatások 80 százaléka megelőzhető

A mellékhatásokat egyébként önmagában nem lehet értékelni, hanem egy gyógyszert mindig az előnyökkel szemben kell megvizsgálni. Ha az előny meghaladja a kockázatot, akkor a gyógyszer forgalomba kerül és alkalmazhatják. Ráadásul a mellékhatások 80 százaléka megelőzhető – közölte Pallós Júlia.

Példaként említette a szakember, hogy egy vércukorcsökkentő szedéséhez rendszeres étkezésre van szükség, erre felhívják a figyelmét a betegeknek a tájékoztatóban is, viszont, ha valaki a rendszeres étkezést elmulasztja, nagyon leeshet a vércukorszintje. Éppen ezért fontos tudatosítani az emberekben, hogy mindig olvassák el figyelmesen a betegtájékoztatót vagy kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket arról, hogy mire figyeljenek.

5,3 perc jut egy betegre

A gond ott van, hogy napjainkban sokszor elég kevés idő jut egy-egy betegre ahhoz, hogy alaposan végigbeszéljék az esetleges melléhatásokat, ráadásul mi magyarok sem vagyunk elég felkészültek. Két éve készült egy felmérés az emberek egészségértésről, ebből kiderült, hogy

a lakosság több mint felének az egészségismerete gyenge vagy kifejezetten rossz

– mondta Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke.

Pallós Júlia is arról számolt be beszámolt, hogy felmérések szerint átlagosan 5,3 perc jut egy betegre a háziorvosnál, s ebben az időben ki kell kérdezni a beteget a kórtörténetről, a panaszairól, a felírt gyógyszerrel kapcsolatban is információt kell adni, továbbá a kezelés folytatásáról is beszélnie kell az orvosnak, s mindehhez a valamivel több mint 5 perc nagyon kevés idő.

Mihályi Zsuzsanna háziorvos is úgy látja, hogy nagy a betegforgalom, vagy, ahogy mondani szokták, sok a beteg és kevés az orvos, így valóban kevés idő jut egy-egy betegre. Ezért sokan a gyógyszertárban teszik fel a kérdéseiket egy készítménnyel kapcsolatban, már ha merik. Sokszor ugyanis tömve van a gyógyszertár, és az ember nem akarja mindenkinek az orrára kötni, hogy mi a baja, így esetleg a fejekben megfogalmazódó kérdések felszínre sem kerülnek.

Éppen ezért fontos, hogy ha orvosnál jár, mindig kérdezzen, ha ott nem kérdez, akkor kérdezzen a gyógyszerésztől. És fontos!

Minden esetben, ha elkezdenek szedni egy készítményt, előtte olvassák el a betegtájékoztatót és a szedés közben figyeljék testük rezdüléseit. Ha valami nem stimmel, rögtön keressék fel orvosukat.
Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Ezt már olvasta?

Mesterséges intelligenciával testre szabható terápiákon dolgoznak a SZTAKI kutatói

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatói is részt vesznek a Ho…