Nem alkalmazzák a túlórákra vonatkozó új szabályokat a szegedi önkormányzati cégeknél

0

Nem alkalmazzák a túlórákra és a munkaidőkeretre vonatkozó új szabályokat a szegedi önkormányzati cégeknél – döntött a Tisza-parti város közgyűlése pénteken. A név szerinti szavazáson húsz képviselő támogatta a javaslatot, a Fidesz és a KDNP hét képviselője nemmel voksolt vagy tartózkodott.

A határozat, amelyet Botka László (MSZP) polgármester terjesztett be, arra utasítja a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok vezetőit, hogy évente a 250, kollektív szerződés esetén a 300 óra túlórát ne lépjék túl, illetve 12 hónapnál hosszabb munkaerőkeretet ne alkalmazzanak.
A vita során a polgármester elmondta, a döntés 14 önkormányzati cégnél kétezer munkavállalót érint. Közölte, a kezdeményezéshez már tucatnyi önkormányzat jelezte csatlakozását.
Hüvös László (KDNP) úgy fogalmazott, a baloldali képviselők összevissza beszélnek a munkaügyi jogszabályok változásával kapcsolatban. A törvénymódosítás lehetőséget teremt az embereknek arra, hogy munkaerejüket – jelentős többletjövedelemért – kihasználják, úgy, ahogy ők szeretnék. Az önként vállalat túlmunkáról írásban kell megállapodnia a dolgozóknak és a munkaadóknak. A munkaerőhiány orvoslására a jogszabályok alapján ezt azonban nem lehet felhasználni – hangsúlyozta.
Póda Jenő (KDNP) fölösleges politikai akciónak nevezte a polgármester javaslatát, amely a cégvezetők jogszabályok biztosította beavatkozási lehetőségeit csökkenti rendkívüli esetekben.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai a bértárgyaláson

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jel…