Ne okozzon fejtörést a mosógépvásárlás!

0

Ha új mosógépet kell vásárolnunk, jelentős kiadásra kell számítanunk. Éppen ezért alapos mérlegelésre van szükség, hiszen a készüléket hosszú évekre választjuk. Igyekeztünk válasszal szolgálni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, legyen szó a gép típusáról, dobkapacitásról vagy más tulajdonságáról.

Mindenekelőtt érdemes megvizsgálni a kérdést, mi az alapja annak a felvetésnek, miszerint a mai forgalomban megvásárolható mosógépek várható élettartama alacsonyabb a régiekénél. Megkérdeztük egy szakáruház eladóját, aki szerint a jelenség elsősorban a megváltozott felhasználói viselkedéssel magyarázható. Az utóbbi húsz évben a mosógépek hatalmas technológiai fejlődésen mentek keresztül, ráadásul a reklámok mind azt harsogták, hogy minden háztartásban korszerűbb mosógépre van szükség.

A gyors innováció miatt ma már egy 8-10 éves készülék is elavultnak tűnhet, a felhasználók gyakran újabbra cserélik. A gyártók természetesen alkalmazkodni voltak kénytelenek ehhez a trendhez, ez azonban nem jelenti azt törvényszerűen, hogy a mai készülékek élettartama rövidebb lenne.

Amikor új gépet szeretnénk vásárolni, első körben azt kell eldöntenünk, melyik típus a leginkább megfelelő számunkra. A hagyományos elöltöltős gépek számítanak a legnépszerűbbnek, ezek ideális választást jelentenek, ha kellő szabad terület áll rendelkezésre. Kisebb fürdőszobák esetén azonban az előrefelé nyíló ajtó sok esetben problémát okoz. Ilyen esetben szerencsés választás a felültöltős gép.

Sajnos a szerkezeti kialakításából adódóan gyengébb energiahatékonyságra képes, illetve több mosószert használ fel. Alternatív megoldást kínál a keskeny elöltöltős változat, amely képes egyesíteni a másik két típus előnyös tulajdonságait, noha helytakarékosság szempontjából elmarad a felültöltős változatoktól.

Ha mosógépet választunk, ne feledkezzünk meg a dobkapacitás kérdéséről sem! Egyes vélemények szerint egyedül élők számára 4 kilogrammos dobkapacitás ajánlott, pároknak 5-6 kg lehet ideális, gyermekes családoknak 7 kg feletti mosási kapacitásra is szükségük lehet. Természetesen a mosási szokásaink, illetve a ruháink koszolódási sebessége alapvetően befolyásolja ezt a döntést. Noha a magasabb felszereltségű gépek esetében a súlyautomatikának köszönhetően elkerülhetjük a féltöltetek mosásából adódó veszteségeket, az ilyen extra funkciókért akár jelentős felárat kell fizetnünk vásárláskor.

A kiválasztásnál természetesen egyéb szempontokat is figyelembe kell venni. Fontos az energiaosztály kérdése, de nem szabad elfelejteni, hogy ez év tavaszán megváltoztak a besorolások, így a régi és új energiaosztályok összehasonlítása nehézkessé vált. Az azonban nem változott, hogy a magasabb osztályba sorolt készülékek energiatakarékosabbak.

Érdemes szemügyre venni a rendelkezésre álló programokat is. Az általános igényeket kiszolgáló programok szinte minden készülék esetében rendelkezésre állnak, de ha speciális igényeink vannak vagy antibakteriális mosást szeretnénk végezni, abban az esetben figyelmet kell fordítanunk az összehasonlításra. A zajszintről sem feledkezhetünk meg, különösen abban az esetben, ha a készüléket nyitott térben kell elhelyeznünk.

Érdemes tudni, hogy léteznek speciális zajcsökkentő megoldásokat alkalmazó gépek, amelyek kifejezetten halknak mondhatók a hagyományos mosógépekhez viszonyítva. Válasszunk körültekintéssel és biztosan elégedettek leszünk a döntésünkkel.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hideg- és melegvizes magasnyomású mosó közötti különbség. Melyiket érdemes választania?

A magasnyomású mosóknak több típusa ismert, melyet elsődlegesen két csoportba tudunk oszta…