Mintegy ötszáz birkából készül pörkölt a karcagi birkafőző fesztiválon

0

A hungarikummá vált karcagi birkapörköltet az elmúlt évi rekordhoz hasonlóan az idén is mintegy ötszáz állatból készítik el a XIX. karcagi birkafőző-fesztivál második, szombati versenynapján.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kétnapos rendezvény hivatalos megnyitóján a karcagi birkafőző fesztivált a magyar kultúra egyik fontos értékeket hordozó ünnepének nevezte.

Karcag, 2017. június 24.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitja a karcagi birkafőző fesztivált 2017. június 24-én. Mögötte Benke László mesterszakács (b), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b2) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j).
MTI Fotó: Mészáros János

A karcagi birkapörkölt hagyománya hungarikum, és egy közvéleménykutatás szerint legalább annyira népszerű és elismert, mint a magyar íjászat vagy a solymászat, mondta a miniszter. Hozzátette, hogy ugyanabba a régi, pusztai nomád örökségbe tartozik, amely a kunok szívéhez közel álló különleges érték. Ennek az értéknek a fennmaradásához generációk odafigyelése és a tudás átörökítése szükséges – fűzte hozzá.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a birkafőző fesztivál a magyar népi hagyományok egyik jeles eseménye. Megköszönte a Karcagi Birkafőzők Egyesületének, hogy tagjai évről-évre összegyűjtik a főzőket.

Karcag, 2017. június 24.
A kunsági birkapörkölt készül a karcagi birkafőző fesztiválon 2017. június 24-én.
MTI Fotó: Mészáros János

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedig arról beszélt, hogy a birkafőzés több száz éves, a kultúrához tartozó hagyomány.
A főzőverseny eredményhirdetésén, szombat délután átadják a társadalmi zsűri, valamint a Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat.
A kulturális és szórakoztató műsorok már péntek délután megkezdődtek a karcagi fesztiválon és szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást. A rendezvényen  hagyományőrző programokkal, népművészeti kirakodóvásárral, kézműves élelmiszerek,  hungarikum pálinkák és borok kóstolójával, vásárával várják az érdeklődőket.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Elismerés és köszönet az ajkai Tó Vendéglő kollektívájának

Amikor a közelmúltban kétszer is, tavaly szeptemberben újságíró kollégám és barátom temeté…