Mi a különbség a briliáns és a gyémántok között?

0

A gyémánttal díszített ékszerek ellenállhatatlanok a legtöbb hölgy számára. Szívesen gyönyörködnek bennük a kirakatban, de akkor a legboldogabbak, amikor eljegyzésre vagy más alkalomra ilyen ajándékot kapnak. Az urak így előbb-utóbb megismerkednek a drágakövek világával.

A gyémánt és a briliáns kifejezések jelentésével viszont egyik nem sincs igazán tisztában. Cikkünkben tisztázzuk a különbséget.

 

A gyémántok osztályozása

Hogy a különbséget megértsük, érdemes megismernünk, mi alapján osztályozzuk ezeket az értékes köveket.

  • Karát: A tömeget mutatja meg.
  • Tisztaság: A zárványok számára és milyenségére utal. Ezek zavarják ugyanis a tisztaságot.
  • Szín: Minél színtelenebb, azaz áttetszőbb, annál értékesebb darabról van szó.
  • Csiszolás: Az ember megmunkálással ad hozzá az értékhez és a látványhoz. Ezzel fokozódnak a rejtett értékek, s a lehető legszebb fényszórást érnek el. Ennek egyik módja a briliáns csiszolás.

 

Milyen a briliáns stílusú kő?

A briliáns tehát nem maga a tárgy, hanem a csiszolás egy formája. Természetesen sokan rosszul használják a kifejezést, pedig tulajdonképpen briliáns alakúra akár az egyszerű üveget vagy cirkóniát is kialakíthatják.

Ezt a stílus kerek formát eredményez, mely 58 lapból, azaz fazettából tevődik össze. Ez a legelterjedtebb megmunkálási mód. Talán legjobban ez emeli ki a páratlan ragyogást. Nem csoda, hogy a briliáns gyémántok ára magasabb tartományban mozog. De minőségi és életre szóló ékszerért érdemes nagyobb összeget kiadni.

 

További csiszolási stílusok

Természetesen más formával is csodás eredmény érhető el. Lássunk néhány közkedvelt megoldást!

  • Smaragd: Kevésbé szenvedélyes, inkább fegyelmezett látványt nyújt ez a négyszögletes alak, lecsiszolt sarkokkal. Gyakorlatilag egy széles, lapos formáról van szó.
  • Hercegnő: A modern irányzat szülötte, négyzet alakot eredményez, sok oldallal.
  • Ovális: Szimmetrikus, egyenletesen gömbölyű alak. Ma is különlegesnek számít.
  • Szív: A romantikus személyiségek kedvence, valójában egy körte alak középen mélyedéssel. Nagyon fontos az ékszerész tapasztalata, mert nehéz elérni ezt a formát.

A fentieken túl más stílusok is léteznek. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni.

 

Összegezve: A briliáns és a gyémánt kifejezéseket még az ékszerek iránt rajongók is gyakran keverik össze. Pedig a briliáns csupán egy közkedvelt megmunkálási stílusra utal. Érdemes megismerni a csiszolási módok kínálatát, ha meg szeretnénk találni a szeretett személyhez legjobban illő drágakövet.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hideg- és melegvizes magasnyomású mosó közötti különbség. Melyiket érdemes választania?

A magasnyomású mosóknak több típusa ismert, melyet elsődlegesen két csoportba tudunk oszta…