Mennyire biztonságosak a kalandparkok?

0

Bár a tavalyihoz képest javuló tendenciát mutat a kalandparkban lévő eszközök biztonsága, még mindig 34 százalékos a kifogásolási arány – mondta sajtótájékoztatón Keszthelyi Nikoletta. Mint azt a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár hozzátette, emellett az utazó vidámparkok ellenőrzése is kiemelt feladatuk a nyár folyamán.

A nyár beköszöntével javában zajlanak az idegenforgalmi ellenőrzések a turisztikailag frekventált területeken. Ilyen helyszíneket jelentenek a gyerekek és a fiatalok körében kedvelt kalandparkok is. Mint azt Keszthelyi Nikoletta elmondta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már tavaly is tartott többszöri rendkívüli ellenőrzést, 2017-ben azonban már kiemelt helyszínként szerepeltek a listán a kalandparkok.

„Az idei évben 87 helyszínen összesen 233 kalandpályát ellenőriztünk, s megállapítottuk, hogy ezek közül 31 helyszínen 80 eszköz nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak” – mondta a helyettes államtitkár. Mindez 34 százalékos kifogásolási arányt jelent, ami bár javuló tendenciát mutat a tavalyi 54 százalékhoz képest, még mindig magas arány.

Mint arra Keszthelyi Nikoletta felhívta a figyelmet, az ellenőrzések során

a fogyasztóvédelmi hatóság azt vizsgálja, hogy a kalandparkokban található egyes eszközöknél rendelkezésre áll-e a megfelelőségi tanúsítvány,

valamint az üzemeltetési napló és az időszakos műszaki felülvizsgálatokról szóló dokumentumok. Emellett fontos, hogy az egyes eszközöknél csak olyan kezelő személyzet állhat, aki erre szakosodott végzettséggel rendelkezik.

A vizsgálat eredményeképpen 4 kalandparkot zártak be ideiglenesen,

főleg a megfelelőségi tanúsítványok tömeges hiánya miatt. Valamint 13 kalandpark tekintetében számos eszköznél hiányzott a megfelelő dokumentáció, ezekben az esetekben bezárásra nem került sor, csupán az adott pálya használatát tiltották be.

Az utazó vidámparkok 40 százaléka nem megfelelő

A kalandparkok mellett az utazó vidámparkokat is ellenőrizte a hatóság. „136 helyszínen 378 mutatványos berendezést ellenőriztek a kollégák, amelyből 67 helyszínen 151 eszköz nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Ez 40 százalékos kifogásolási arányt jelent” – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette:

az utazó vidámparkok közül 10 került bezárásra,

s már elrendelték az újabb helyszínek ellenőrzését is, 19 esetében pedig az eszközökre határidőben történő bemutatásra szóló kötelezettséget írtak elő.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Ezt már olvasta?

Koronavírus – Operatív törzs: fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak ismeretlenek lakóházakba bejutni

Fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak fehérbe öltözött ismeretlenek lakóházakba bejutni …