Mennyiből tudnál kényelmesen megélni Magyarországon?

0

A 2017-ben életbe lépett jogszabály változások értelmében a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknál az alapbér kötelező legkisebb összege havibér esetén 127 500 forint.

Ez kedvezmények nélkül nettó 84.788 Ft jövedelmet jelent

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott  munkavállaló garantált bérminimuma havibérnél 161 000 forint.
Ez kedvezmények nélkül nettó 107.065 Ft jövedelmet jelent.

De hányan nélkülöznek Magyarországon?

Az Európai Unió egységes szegénységi és társadalmi kirekesztési felmérése szerint tízből ketten súlyos anyagi nélkülözésben,  az emberek 35 százaléka nélkülözésben él. A Központi Statisztikai Hivatal már nem közöl létminimum számítást, ám a Policy Agenda elemzőintézet kutatása szerint 2015-ben tízből négy magyar a létminimum alatt élt. Egy egyedül élő felnőttnek 88 ezer, egy két felnőttből és két gyermekből álló családnak 255 ezer forint kellett ahhoz, hogy ne nélkülözzön.

Az intézet úgy véli, 2015-ben az egyedül élő felnőttek, valamint a két felnőttből és két gyerekből álló családok több, mint negyven százaléka élt a fentieknél alacsonyabb összegből. Mint azt a Világgazdaság korábban megírta: ellentétes folyamatokat láthattunk a magyarországi szegénységben 2016-ban: miközben a dolgozói szegénység újabb csúcsra ért (ma már csaknem minden tízedik dolgozó szegénynek számít Magyarországon), addig a mélyszegénység csökkent.

[poll id=”9″]

Köszönjük, hogy szavaz!

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Szavazások

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Részt veszel kuponakciókban?

Kuponkirálynők, avagy a spórolás művészete. …