Mennyi autót lopnak el évente Magyarországon?

0

Évről évre egyre kevesebb a lopott autó.

Tavaly sem változott meg az a jól megfigyelhető pozitív átalakulás, miszerint évről évre csökken az autólopások száma. Az autólopási statisztikák szerint 2012-ben 6920 személyautót kötöttek, mire a rendőrség komoly lépéseket tett, és létrehozott olyan egységeket a szervezeten belül, amik ezekre a bűncselekményekre specializálódtak. Ennek köszönhetően szemmel látható a változás, hiszen míg mondjuk 2018-ban 771 személygépkocsit köröztek, addig 2020-ban ez a szám már 346 volt. Márkák tekintetében nagyjából állandó a tolvajok érdeklődése, így a Ford, az Opel, a Suzuki, a Volkswagen, a Renault, a Mercedes, a Peugeot, a Fiat, a BMW és a Citroën az első tíz legnépszerűbb típus a köreikben. Éppen ezért, amikor használt autót vásárolnánk, ellenőrizzük a múltját, mert bár a kereskedő szavai lehetnek nagyon meggyőzőek, az alvázszám általában őszintébb. Erre lehetőségünk van a www.carvertical.com/hu oldalon, ahol ellenőrizhetjük többek közt a körözési adatbázisokat is, ami fontos információkkal szolgálhat számunkra.

Nem elhanyagolható részlet az sem az előbbiekkel kapcsolatban, hogy a hazai utakon található személyautókból az Opel modelljeinek a legmagasabb a száma, ezután jönnek a Suzuki autói, majd a Ford márkájúak, így tehát az alacsonyabb számukhoz képest magas lopási arány jól mutatja, mennyire is népszerűek a tolvajok körében. A statisztikák alapján az is megfigyelhető, hogy a lopások száma Budapesten 141 esettel, illetve Pest megyében 55 esettel a legmagasabb, míg van három megye is, ahonnan 2020-ban nem loptak el egyetlen autót sem, ezek Veszprém, Zala és Békés megye.

Megfigyelhető az is a számok alapján, hogy 2019-hez képest csökkent a bűnözök érdeklődése a német prémium márkák, a BMW, az Audi iránt. A legnagyobb változás a Toyota márka könyvelheti el, mivel ezek voltak azok a személyautók, amiknél a legnagyobb visszaesés figyelhető meg a lopások számát illetően. Érdekesség továbbá, hogy a szocializmus autói már nem kerültek be az első húszba sem, hiszen mindössze néhány darabot tulajdonítottak csak el ezekből a típusokból.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A Magyar Költészet Napja – A vers rólunk és nekünk szól

A nehéz sorsú költő, József Attila április 11-ei születésnapját éppen hatvan éve, 1964 óta…