Mennyi autót lopnak el évente Magyarországon?

0

Évről évre egyre kevesebb a lopott autó.

Tavaly sem változott meg az a jól megfigyelhető pozitív átalakulás, miszerint évről évre csökken az autólopások száma. Az autólopási statisztikák szerint 2012-ben 6920 személyautót kötöttek, mire a rendőrség komoly lépéseket tett, és létrehozott olyan egységeket a szervezeten belül, amik ezekre a bűncselekményekre specializálódtak. Ennek köszönhetően szemmel látható a változás, hiszen míg mondjuk 2018-ban 771 személygépkocsit köröztek, addig 2020-ban ez a szám már 346 volt. Márkák tekintetében nagyjából állandó a tolvajok érdeklődése, így a Ford, az Opel, a Suzuki, a Volkswagen, a Renault, a Mercedes, a Peugeot, a Fiat, a BMW és a Citroën az első tíz legnépszerűbb típus a köreikben. Éppen ezért, amikor használt autót vásárolnánk, ellenőrizzük a múltját, mert bár a kereskedő szavai lehetnek nagyon meggyőzőek, az alvázszám általában őszintébb. Erre lehetőségünk van a www.carvertical.com/hu oldalon, ahol ellenőrizhetjük többek közt a körözési adatbázisokat is, ami fontos információkkal szolgálhat számunkra.

Nem elhanyagolható részlet az sem az előbbiekkel kapcsolatban, hogy a hazai utakon található személyautókból az Opel modelljeinek a legmagasabb a száma, ezután jönnek a Suzuki autói, majd a Ford márkájúak, így tehát az alacsonyabb számukhoz képest magas lopási arány jól mutatja, mennyire is népszerűek a tolvajok körében. A statisztikák alapján az is megfigyelhető, hogy a lopások száma Budapesten 141 esettel, illetve Pest megyében 55 esettel a legmagasabb, míg van három megye is, ahonnan 2020-ban nem loptak el egyetlen autót sem, ezek Veszprém, Zala és Békés megye.

Megfigyelhető az is a számok alapján, hogy 2019-hez képest csökkent a bűnözök érdeklődése a német prémium márkák, a BMW, az Audi iránt. A legnagyobb változás a Toyota márka könyvelheti el, mivel ezek voltak azok a személyautók, amiknél a legnagyobb visszaesés figyelhető meg a lopások számát illetően. Érdekesség továbbá, hogy a szocializmus autói már nem kerültek be az első húszba sem, hiszen mindössze néhány darabot tulajdonítottak csak el ezekből a típusokból.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Születendő gyermek gondolatai

Csak is velem lehet teljes az életed Gyermeknap van. Ma ezért is többször gondolsz rám, ma…