2023. február 06.

Máris érdemes készülni a kullancsártalomra

0

Elkezdődött a kullancs szezon, egészen az őszi hónapokig előfordulhatnak kullancscsípések, ezért is fontos ismerni a kullancsok elleni védekezés és megelőzés lehetőségeit ‒ hívta fel a figyelmet a Békés Megyei Kormányhivatal.

A kullancsok a pókszabásúak közé tartozó, gerinceseken élősködő, vérszívó ízeltlábúak. Életciklusuk jellemzően három fejlődési alakon keresztül zajlik, fejlődéséhez vért szív. Vérszívásuk során számos betegség kórokozóját képesek a gazdaszervezetbe juttatni. Fűszálakon, bokrok levelein, legfeljebb 1,5 méter magasságban, a lábaikon levő karmok és tapadókorongok segítségével megkapaszkodnak, és várakoznak a megfelelő a táplálkozási alkalomra. A vért adó gazdát az általa kilélegzett szén-dioxidból, a bőrön át kiválasztott különböző anyagokból, a testhőmérsékletből és a mozgás keltette rezgésekből álló komplex inger révén érzékelik. Hazai fajaik közül emberen leggyakrabban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) fordul elő. A kertekbe a háziállatok, madarak és vadon élő kisemlősök révén kerül be. Szezonalitását tekintve április-május-június és szeptember hónapban aktív. A kullancsok világszerte számos emberi és/vagy állati betegség átviteléért felelős, ún. vektor szervezetek. Hazánkban a két legfontosabb emberi betegség a kullancs által terjesztett vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás (meningoencephalitis) és a Lyme-kór.

Közönséges kullancs okozta ártalom

Az kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás tünetei a 7-14 napos lappangási időt követően, enyhe betegségtünetekkel: láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás jelentkeznek, majd néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást igényel, a fertőzés védőoltással megelőzhető.

A Lyme-kór 60-80%-ában előforduló klinikai tünete a vándorló bőrpír (erythema migrans), amely általában 7-10 napos lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva, gyűrűt formál. A bőrjelenséget enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti, de felléphetnek nem specifikus tünetek (pl. magas láz, gyengeség, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, esetleg nyirokcsomó-duzzanat), valamint idegrendszeri tünetek is. Igen ritkán, a kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt betegeknél napokkal, hetekkel, esetleg hónapokkal a kullancscsípés után idegrendszeri, mozgásszervi vagy a szívet érintő szövődmények jelentkezhetnek, de legtöbbször semmilyen társtünet nincs. Megfelelő antibiotikummal általában jól gyógyítható. A betegséggel szemben nem alakul ki tartós védettség, újra megfertőződhetünk.

Kullancs által terjesztett betegségek specifikus megelőzés lehetőségei

A kullancsencephalitis leghatékonyabb megelőzési módja a védőoltás, amely 3 oltásos alapimmunizálásból áll. Az oltásokat a megfelelő védettség kialakulása érdekében, a tavaszi aktivitás előtt, fertőzésveszély-mentes időszakban kell elvégezni vagy megkezdeni. A hosszantartó védettség biztosítása érdekében 3-5 évenként emlékeztető oltás szükséges.

A kullancs ártalom kivédése

A kullancsok ellen korábban alkalmazott permetezés jelenleg nem alkalmazható, mivel kullancsirtásra engedélyezett irtószer nincs forgalomban. Az irtás lehetőségének megszűnése érdemben populációjukat nem növelte. Napjainkban a kémiai kullancsirtás legfontosabb alternatívája a megelőzés céljából alkalmazott egyéni védekezési módszerek. A ruházat megválasztásakor szempont lehet, hogy a világosabb színű ruhaneműn könnyebb észrevenni a sötét színű kullancsokat. Közöttük kiemelt jelentőségű a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felderítése és eltávolítása, az kullancsvizit, illetve a kullancsriasztó szerek használata. A különféle kullancsriasztó szerek a kullancsokat a kezelt bőrfelülettől távol tartják, így csípésüket megakadályozzák. Az egyes készítmények (aeroszol, krém, folyadék, gél, törlőkendő stb.) hatásának időtartama a felvitt mennyiségtől függ. A rovarriasztó szerekkel a szabadon hagyott bőrfelületeket kell bekenni, de az aeroszol palackkal a ruházat is kezelhető.

Gazdaállatok kullancsmentesítése

Mivel e betegség kórokozója nyers tej közvetítésével is szervezetünkbe juthat, elengedhetetlen a frissen fejt tej forralása. A társállatok kullancscsípéssel szembeni védelme – amely állategészségügyi szempontból is fontos – a gazdák felelőssége.A települések parkjaiba, illetve a kertekbe a természetbe kijáró, vagy ott sétáltatott kutyák, macskák jelentős mennyiségű kullancsot hurcolhatnak be. Különösen az ebek kullancscsípéssel szembeni védelme fontos. Ez spot-on készítményekkel, impregnált nyakörvekkel, valamint a szőrzet kezelésével biztosítható.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Így válasszunk szőnyeget az otthonunkhoz

Segítünk, melyik helyiségben milyen szőnyeg a legjobb választás.  Lépett már olyan szobába…