Márciusban kinyílnak a lelkek is

0

Az ember általában márciusban szokta leemelni könyvespolcáról Petőfi Sándor verseskötetét. Hogy miért nem teszi máskor is, az ugyebár megmagyarázhatatlan, mint maga a március, ez a különös hónap, amely már nem tél, de még nem teljesen igazi tavasz.

Pedig most már hamarosan előkerülnek a könnyebb kabátok, amelyek gomblyukába kitűzzük a tavalyról gondosan megőrzött kokárdát, mert tudjuk: fontos találkozóra készülünk március 15-én, legnagyobb nemzeti ünnepünkön. S ezen a találkozón újra ott lesz Petőfi Sándor nagy költőnk is, akit a magyar nép mítoszának tartanak, az egyetemes líra egyik legnagyobb képviselőjének.

Emberség – Petőfi embersége – ez az, ami nem maradhat el a magyar szabadságharc 175. évfordulóján sem. Bár a szabadságharc elbukott, de a szabadság gondolatát nem törölhették ki a szívekből.

Lám, mégsem olyan jellegtelen, átmeneti hónap ez a március, amikor csak a szerény hóvirág és az ibolya nyílik. Mert kinyílnak ilyenkor a lelkek is, és alig van ember, aki legalább egyszer ki ne mondaná hangosan vagy csak befelé fordulva, önmagának a Petőfi által legszentebbnek tartott szót: SZABADSÁG!

Ezért kerülnek le ilyenkor a polcokról a csak kívülről poros verseskötetek. Költőjük több mint költő. Halálában vált többé!

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

4 ötlet a meghitt hálószoba kialakításához

Vajon hogyan lehetséges a meghitt hálószoba kialakítása? Az alábbi cikkben négy ötletet mu…