Életmód Magnézium: a szív egészségéért Közzétett 2017-06-03 0 A magnézium elengedhetetlen a normális kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúly fenntartásához, az ioncseréhez, valamint a C-vitamin hasznosulásához. Az idegek, az izmok és számos enzim hatékony működése lehetetlen nélküle. Több mint 300-féle kulcsfontosságú enzim működésének szabályozásában vesz részt, ekként jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és -felhasználó folyamatokban. A magnézium, mint nyomelem méltatlanul alulértékelt a jóval népszerűbb kalciumhoz képest, pedig nélkülözhetetlen ásvány több száz enzim működésének szabályozásában és az anyagcserében. Több formája is ismert, magnézium-oxid, magnézium-kelát és magnézium-citrát – ezek közül az utóbbit érdemes szedni, mivel az szívódik fel a legkönnyebben. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban, mivel szinergikusan fejtik ki hatásukat, és segítik egymás felszívódását. A magnézium jellemzői A kiegyensúlyozott étrend általában már tartalmaz magnéziumot, de bizonyos esetekben (például diéta, fogyókúra – ha nem jut elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetünkbe) érdemes táplálékkiegészítőként szedni a hiánybetegségek, például (izomgyengeség, inzulinrezisztancia, kardiovaszkuláris betegségek, magas vérnyomás, krónikus fáradtság) megelőzésének érdekében. Sőt, ha már itt tartunk, inkább magnézium tablettát szedjük kiegészítőként, mint kalciumot, mivel utóbbiból bőven elegendő jut be a szervezetbe napi szinten (gondoljunk csak a tejre, a sajtokra és a joghurtra), míg a magnéziumot sokkal nehezebb pótolni természetes forrásból. A magnézium pozitív hatásai Elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a szívroham kockázatát, normalizálja a keringést. Csökkenti, illetve normális értékre állítja be a koleszterinszintet. Közreműködik az immunrendszer működésében, lassítja az öregedést. A magnézium kiváló savkötő, ezért segíthet gyomorsósav- túltengésben. Ilyenkor étkezés előtt kell bevenni. Hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, csökkenti a kalciumtartalmú vesekövek, valamint az epekövek kialakulásának kockázatát. Segíthet gyomorrontás esetén. Természetes nyugtatószer (kalciummal együtt bevéve), mérsékli a depressziót, tompítja a stressz káros hatásait. Hatással van a vérrögök képződésére, az energiatermelésre, az izom-összehúzódásra és az idegi jelek átadására. Segíti a szívműködést. Csökkenti a vérnyomást és javítja a keringési rendszert. Lazító és nyugtató hatásának köszönhetően csökkenti a depressziót és a szorongást. Gátolja az öregedést. Megakadályozza a kalcium túlzott lerakódását. Javítja a szellemi teljesítőképességet. Érdemes tudni A műtrágyázás miatt kevesebb a talajban a magnézium, így ételeink magnéziumtartalma is kisebb a kívánatosnál. A magnézium pótlására a szerves (lehetőleg kelát-) kötésű készítmény a legalkalmasabb. A magnéziumot kalciummal együtt érdemes kiegészítőként szedni. E két elem aránya 1:2 legyen. Magnéziumtartalmú kiegészítői inkább két étkezés között vegyünk be, mert különben a gyomor sósavtartalmának megkötése miatt megzavarhatjuk az emésztés folyamatát. Több magnéziumra van szükségük a terhes és szoptató anyáknak, a fogamzásgátló tablettát vagy ösztrogén hormont szedő nőknek, a szeszes italt gyakran és sokat fogyasztóknak. Sportolók nem nélkülözhetik, mivel a vércukor energiává való átalakításához szükség van magnéziumra. Hiánya Az idegrendszer és az izmok működési zavarai, anyagcsere¬problémák, reszketés. Természetes forrásai A magnézium elsősorban a sötétzöld színű zöldségekben (spenót, mángold), gyümölcsökben (alma, citrom, grépfrút, füge), olajos magvakban, mandulában, diófélékben, borsóban, babban található meg. Érdemes tudni, hogy a magas zsírtartalmú étrend megnehezíti a magnézium felszívódását, míg a főzés csökkenti a táplálékban lévő természetes magnéziumtartalmat. Napi szükséglet A felnőttek számára javasolt napi mennyiség, 300-400 mg. Erős megterhelés, diéta, aktív életmód és sportolás mellett a szervezet akár 500-800 mg-ot is igényelhet. Ne közvetlenül étkezés után szedjük be, mivel megköti a gyomorsavat. Túladagolás esetén hashajtó hatású.