Madáretetők télen: Hogyan és mivel etessük a madarakat?

0

A kemény és hosszú tél folyamán nemcsak magunkról, hanem más élőlényekről is gondoskodnunk kell. Segítségünk nélkül a madarak aligha boldogulnának. Nyújtsunk nekik segítő kezet!

A madarak téli etetésének számos módja van. A legelterjedtebb módja a madáretető, amely manapság a parkok, erkélyek, teraszok és kertek gyakori eleme.

Sok madárfaj télen melegebb tájakra repül. Azok a madarak, amelyek túlélik nálunk a telet, szívósabbak, de ettől függetlenül szívesen elfogadják a segítségünket.

Mikor etetünk?

A madarakat novembertől márciusig etetjük, amikor a hőmérséklet csökken, és vele a táplálékkínálat is. A tél kezdetén kisebb adagokban etetjük a madarakat, mivel ekkor még elegendő természetes táplálék áll a rendelkezésükre. Fokozatosan növeljük az adagokat a fagy és a hótakaró függvényében. Tavasz elejéig kitartunk az etetéssel.

Hol helyezzük el a madáretetőt?

Az ideális hely az etetőnek legalább 1,5 méterrel a talaj felett, biztonságos, szélárnyékos helyen van. A legközelebbi fák és bokrok legalább 2-3 m távolságra legyenek az etetőtől. Ezt főleg a macskák miatt javasolt betartani. A tökéletes madáretető nemcsak táplálékot kínál, de védelmet is biztosít az esővel szemben.

Mekkora az ideális ételmennyiség?

A mennyiséget mindig az aktuális időjáráshoz igazítjuk. Hideg és fagyos időjárás esetén növeljük az adagot.

Hogyan kell gondoskodni a madáretetőről?

Rendszeresen pótoljuk a madáreledelt, és tisztítjuk az etetőt az ürüléktől és a héjtól. Az etetőt legalább havonta egyszer ajánlott alaposabban kitisztítani. Levehetjük, és otthon megmoshatjuk és megszáríthatjuk. A szétszedhető etetők ebből a szempontból praktikusabbak.

A tisztításhoz használjunk forró vizet és kefét egy kis mosószerrel. Tisztítás után alaposan öblítsük le az összes alkatrészt tiszta vízzel, majd hagyjuk lecsöpögni és alaposan megszáradni.

Mit tegyünk az etetőbe?

Zab, napraforgó, köles, hüvelyesek vagy gabonafélék, ezekkel sosem rontunk el semmit. Gondoljunk az itatóra is. A madaraknak télen is szükségük van vízre.

Kedvenc madáreledelek:

napraforgómag

zab

köles

búza

hüvelyesek

kukorica

alma

zsírkeverékek

darált dió- és mogyoró (nem sós)

apró nyers húsdarabok a ragadozók számára

reszelt sárgarépa

 

A boltokban speciális keverékeket is lehet kapni a madarak etetéséhez. Minél változatosabb a táplálék, annál több madárfajt láthatunk majd az etetőnél.

Mire kell figyelni

Soha ne tegyünk penészes vagy más módon romlott élelmiszert az etetőbe. Kerüljük a fűszeres, sózott vagy füstölt ételmaradékokat is. A nem megfelelő táplálék károsíthatja a madarak egészségét, és meg is ölheti őket. Soha ne adjunk nekik rossz minőségű vagy romlott ételt, friss kenyeret, tésztát vagy avas vajat.

Ha a faggyúgolyót szitában vásároltuk, vegyük ki a szitából, mielőtt az etetőbe tesszük. A madarak karmai beleakadhatnak a hálóba. Használjunk megfelelő tartókat a faggyúgolyókhoz. Kerüljük az olcsó zsiradékból, például pálmaolajból készült golyókat.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Születendő gyermek gondolatai

Csak is velem lehet teljes az életed Gyermeknap van. Ma ezért is többször gondolsz rám, ma…