Kúria: tiltott adatszerzést csak magánlakásban lehet elkövetni

0

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a tiltott adatszerzés bűncselekményét csak olyan helyen lehet elkövetni, amely megfelel a “más lakása, egyéb helyisége vagy az azokhoz tartozó bekerített hely” fogalmának – állapította meg felülvizsgálati eljárásában a Kúria.

A felülvizsgálat eredményéről az azt kezdeményező Legfőbb Ügyészség tájékoztatta hétfőn közleményben az MTI-t.
Az ügyészség korábban ezzel megegyező határozatot hozott. Közölték továbbá: indokolt lenne az elkövetés helyének bővebb meghatározásával kibővíteni a tiltott adatszerzéssel kapcsolatos szabályozást.
A Legfőbb Ügyészség – a Fővárosi Főügyészség által az úgynevezett MTVA-s megfigyelési ügyben hozott határozat kapcsán – hivatalból megvizsgálta a Btk. ide vonatkozó paragrafusait, és megállapította, hogy a tiltott adatszerzéssel kapcsolatban több szabályozatlan kérdés is van, emiatt februárban jogalkotási kezdeményezéssel éltek az Igazságügyi Minisztérium felé.
Közölték továbbá: nem felel meg a törvényi tényállásnak az a magatartás, amikor munkahelyi irodában vagy egyéb helyiségben figyel meg valaki másokat vagy rögzíti az ott történteket, pedig indokolt lenne az elkövetés helyének tágabb meghatározásával kibővíteni a szabályozást. Ezzel ugyanis lehetővé válna valamennyi e körbe tartozó, társadalomra veszélyes magatartás büntetőjogi üldözése.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Ezt már olvasta?

Kovács Bélát felmentették a kémkedés vádja alól

A Budapest Környéki Törvényszék felmentette Kovács Bélát a kémkedés vádja alól. Kovács 200…