Íme 5 érdekes könyv különböző sportról és életrajzról

0

Amennyiben sportkedvelő vagy, és nem csak a közvetítések érdekelnek, hanem szeretsz olvasni, és utána járni a tényeknek, az alábbi sporttal kapcsolatos könyvek jól jöhetnek, ha éppen kikapcsolódásra vágysz. Tony Adams, Muhammad Ali, vagy például Andrea Pirlo történetei mindenképpen izgalmas és érdekfeszítő olvasási élményt nyújthatnak.

Függőség (Tony Adams)

Tony Adams, az Arsenal legendás jobbhátvédje 1999-ben jelentette meg életrajzi könyvét, mely a „Függőség” címet kapta. Súlyos alkohol problémái rengeteg szenvedést okoztak számára, de végül sikerült kigyógyulnia szenvedélyéből. Az egyik legsikeresebb brit futballistának mondhatja magát, ennek ellenére mégis alkoholista életmódot folytatott a teljes gyógyulás előtt. Már a nyolcvanas évek végén is jelentkezett néhány rossz hatás, majd 1990-ben be is börtönözték három hónapra, miután ittas vezetésen fogták. 1996-ban az Európa-bajnokság után váratlanul önvallomást tett a sajtó előtt, elismerte súlyos alkoholfüggőségét. Az önéletrajzi könyve a függősége kegyetlen bugyrairól, hazugságairól, és  a gyógyuláshoz vezető útról szól. Nem utolsó sorban pedig a sportolásról szól, a sikereiről és a kudarcairól egyaránt.

Papír Oroszlán: Egy utolsó sztrájknegyed visszaadása (George Plimpton)

George Plimpton legendás író interaktív sportújságírással foglalkozott, így egyik kutatási területe a normál és a profi sportolók közötti különbségek felfedezése volt. Egy amerikai futball edzőtábor keretein belül vizsgálta a sportolókat, majd eltérő tapasztalatait papírra vetette. Hasonló kísérletekbe kezdett további sportokkal kapcsolatban is, mint például a jégkorong, baseball, boksz, és golf.

Gondolkodom, tehát játszom (Andrea Pirlo)

Andrea Pirlo 1979-ben született Bresciában, aki minden idők egyik legjobb labdarugójának számít. Az olasz válogatott egyik kulcsfigurája, valamint az Internazionale, a Reggina, a Milan és a Juventus csapatában is játszott. Minden fontos trófeát megnyert klubcsapataival, a Bajnokok Ligája trófeáját kétszer is a magasba emelhette. Rendkívüli pályafutása alatt megmaradt annak a szerény és visszafogott embernek, aki a karrierje elején is volt.

Muhhamad Ali

Muhhamad Ali híres sportolóról immár több olvasmány is megjelent az évtizedek során, természetesen a hihetetlen képességei és eredményeinek köszönhetően. Ezek közül az egyik a „Muhammad Ali, a világ királya” című könyv, mely 1999-ben jelent meg. David Remnick, a The New York Times szerkesztője, valamint Pulitzer-díjas újságíró ebben a könyvben ír a minden idők egyik legnagyobb bokszolójának hatalmas küzdelmeiről, továbbá leírja például, hogyan tagadta meg Ali a katonai szolgálatot Vietnamban, és csatlakozott a fekete muzulmánokhoz. Az olvasó számára az is kiderül, milyen viszonya volt a sikeres bokszolónak Martin Luther Kinggel és Malcolm X-szel, sőt belátást kaphatunk a magánéletébe is. Kiderül, hogyan lett ilyen híres és sikeres, vagyis a földkerekségen ismert legendás sportoló és személy.

Open – Önéletrajz (Andre Agassi)

A Globusbet szerint Andre Agassi volt a legtehetségesebb ember, aki valaha teniszpályára lépett, professzionális pályafutása 1986-tól egészen 2006-ig tartott. Sokszor állt a világranglista élén, nyolc Grand Slam bajnokságot nyert, és egyetlen férfi versenyzőként pedig ő nyerte meg a Golden Slam-et, valamint az olimpiai aranyérmet. Hiába a sporttörténelem egyik legtehetségesebb és legkedveltebb sportolója, mégis kevesen tudják, hogy Andre Agassi gyermekkora óta gyűlölte a teniszt. Hatalmas nyomás alatt nőtt fel, a szülei kényszerítették bele a versenysport űzésébe, ami folyamatosan belső lelki harcot okozott számára. Önéletrajzában elmondja érdekes élettörténetét, amelyet folyamatos konfliktusok kereteznek, így az önpusztítás és a maximalizmus küzdelméről olvashat az olvasó. Őstehetsége ellenére gyermekkorától kezdődően nagyon küzdelmes az élete. Beszámol rövid életű kapcsolatáról Barbara Streisanddal, és rosszul sikerült házasságáról Brooke Shields-szel. Leírja, kik segítettek visszanyerni belső harmóniáját, valamint azt, hogyan találta meg a szerelmet Stefanie Graf oldalán. Nem csak a sérelmekről, de a megnyugvásról és a béke folyamatos kereséséről is ír ebben a könyvében, mely igazán inspiráló olvasmány.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

A dinoszauruszok szociális viselkedését vizsgálták magyar paleontológusok

A Magyar Természettudományi Múzeum, MTA-ELTE-MTM Paleontológiai Kutatócsoport és az ELTE T…