Időjárás-jelentés

0

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
Időjárási helyzet Európában
—————————
A nagytérségű időjárási helyzet továbbra is kedvez a hideg légtömegek Közép-Európába áramlásának. Az Észak-Atlanti térségben magasnyomás a meghatározó, az ennek keleti peremén elhelyezkedő országokban – mint Nagy-Britannia, Franciaország – száraz, és az átlagosnál hidegebb az idő, napközben is 10, 15 fok alatt marad a hőmérséklet. Az anticiklontól délre, az Ibériai-félszigeten és Dél-Franciaországban viszont 20, Portugáliában néhol 30 fok felett alakulnak a csúcsértékek. Oroszország európai területein, valamint a Fekete-tenger térségében ciklonok örvénylenek, arrafelé is visszafogott a felmelegedés, felhős az ég, és több helyen jelentős mennyiségű csapadékról is érkezik jelentés. Az említett nagy légköri képződmények között zajlik a hideg levegő dél felé áramlása: Franciaországban, az Alpok és a Kárpát-medence térségében eddig is komoly gondokat okoztak a mezőgazdaságban a fagyok, de a következő egy-két éjszaka során is sokfelé fennáll majd a fagyveszély. Hazánkban hétfő estig a gyenge melegedés ellenére több helyen 0 fok alá csökkenhet hajnalra a hőmérséklet.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig
————————————————
Estétől a gomolyfelhők jórészt feloszlanak, de éjszaka is maradnak felhős területek, elsősorban északkeleten és a Dunántúl délnyugati felén. Jelentéktelen záporok ekkor már csak az északkeleti határ közelében lehetnek. Hétfőn ismét gomolyfelhős időre készülhetünk, melyek főként a kora délutáni órákban akár hosszabb időre is takarhatják a napot. Több napsütésre a Dunántúlon lehet számítani, míg záporok továbbra is északkeleten alakulhatnak ki helyenként. Hétfőn a Dunától keletre a nyugati, nyugatra pedig a délnyugatira forduló szelet már csak időnként kísérhetik erős lökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között várható, fagyra az Északi-középhegység völgyeiben, északkeleten, a Duna-Tisza köze déli részén, valamint kisebb eséllyel délnyugaton kell készülni. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 12 és 18 fok között alakul, nyugaton a magasabb értékekkel.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Transzcendentális meditáció tippek a jobb koncentráció és memória érdekében

A transzcendentális meditáció ™ egyre több figyelmet kap mint eszköz a jobb mentális…