Hogyan válasszunk mosogatógépet?

0

A mosogatógép mára már a háztartások nélkülözhetetlen elemévé vált, akárcsak a mosógép vagy a porszívó. Mielőtt a beszerzésébe fogunk, érdemes alaposan átgondolni, milyen gépre is van szükségünk. A legfontosabb tényezők amelyek meghatározzák a gép vásárlását az a mérete és a típusa. Az  ipari mosogatógépek kínálata hasonló a háztartásban használt mosogatógépek kínálatához, így nem lesz nehéz választani sem.

Hogyan határozzuk meg a szükséges méretet?

Először is, ami a méreteket illeti létezik 45 cm-es, 60 cm-es, 90 cm-es változat. Típusait tekintve szabadon álló, beépíthető vagy a pult alá építhető változat létezik. Nem csak a mosogatógép mérete a fontos, nem csupán arra kell gondolni, hogy hova fér el, hanem a csatlakozást is meg kell oldani, valamint az ajtaját ki kell tudni kényelmesen nyitni.

Szabadon álló mosogatógépek

Általában a már meglévő konyhabútorokhoz szokták választani ezt a fajta mosogatógépet.

Az a hátránya, hogy nehezen illeszkedik a konyha egységébe, megszakítja a konyha lábazatát, és ajtófrontok egységét. Ugyanakkor nincs szükség bútorlapra és a bútortól teljesen függetlenül is elhelyezhető. Minden szabadonálló mosogatógép pult alá építhető. A készüléknek saját előlapja van, ami jellemzően fehér esetleg inox színű.

Beépíthető mosogatógépek

Ezeknek a mosogatógépeknek az esetében egy bútorlapra szerelve, csak a kezelőpanel látható, így sokkal jobban illeszkedik a konyhabútorhoz, főként ha nem inox a színe, mert az a hagyományos stílushoz nem való. Előnye, hogy a működés közben is látható, mit csinál éppen a mosogatógép.

Teljesen beépíthető mosogatógépek

Ez a típus illeszkedik legjobban a meglévő konyhabútorba, viszont a kezelőszerveket csak a kinyitott ajtónál lehet látni, vezérelni.

Kapacitás

Ahhoz, hogy elégedettek legyünk a mosogatógépünkkel a megfelelő kapacitású modellt kell választanunk. Ehhez azonban mérlegelni kell, hogy hányan vannak a háztartásban, milyen gyakran főzünk, milyen gyakran hívunk vendégeket, mennyi konyhai eszközünk van.

A mosogatógépek kapacitását a terítékek nagysága jelöli. Egy 8 terítékes mosogatógép 24 darab tányért jelent különböző méretben és ugyanennyi evőeszközt is. Sokan inkább kisebb méretű gépet vásárolnak, pedig nagyobb családoknál a nagyobb gép sokkal gazdaságosabb.

A mosogatógép belső terének kialakítása során fontos, hogy sok rakodóhely legyen benne anélkül, hogy a tisztítóhatást csökkentené, a felső kosár állítható legyen, a tüskesorok elhajthatóak legyenek, mert így a nagyobb edények is kényelmesen beférhetnek. Jó szolgálatot tesz az evőeszköztartó kosár is. Az általános mosogatási programok – gyors, gazdaságos, normál, erősen szennyezett, érzékeny edényekhez – a gyártók már több speciális funkciót is beiktattak.

Összegezve

Mosogatógép vásárlás esetén alaposan gondoljuk meg, hogy milyen és mekkora méretű gépet vásárolunk, mert a kisebb gép nagyobb család esetében nem gazdaságos, többszöri elindítása során sokkal többet fogyaszt, mint egy nagyobb kapacitású.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A Magyar Költészet Napja – A vers rólunk és nekünk szól

A nehéz sorsú költő, József Attila április 11-ei születésnapját éppen hatvan éve, 1964 óta…