HM: asszimetrikus fenyegetés ellen lenne hatékony az uniós védelmi képesség

0

Az úgynevezett asszimetrikus fenyegetések – mint a tömeges illegális migráció és a vele érkező terrorizmus – elleni védelemben lehetne hatékony az Európai Unió védelmi képessége – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Vargha Tamást a V4 országok védelmi miniszterhelyettesei találkozójához kapcsolódóan kérdezték. A négy ország – Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország – képviselői kétnapos budapesti tanácskozásukon tárgyaltak többek között a jövőre ismét felálló V4-EU harccsoport előkészületeiről, a NATO új parancsnoki struktúrájáról, valamint az Európai Unió védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködésről (Pesco). A védelmi miniszterhelyettesek beszámolója szerint egyetértenek abban, hogy a közös európai biztonság- és védelempolitikát hatékonyabbá kell tenni, és ehhez önálló katonai erőre is szükség van.
A HM államtitkára az M1 műsorában megjegyezte: a V4-ek együttműködése az Európai Unión és a NATO-n belül is komoly, látható összefogást jelent. A V4-ek komolyan veszik a kihívásokat: az országainkat, Közép-Európát és egész Európát érintő veszélyeket, mint például a délről érkező fenyegetés, az illegális ellenőrizetlen migráció, az azzal érkező terrorizmus és a határvédelem fontossága – fejtette ki Vargha Tamás. A V4-ek sokat tettek azért, hogy most már az EU-ban és a NATO-ban is komolyan veszik a tömeges migráció jelentette fenyegetést – emelte ki.
Brit és NATO-tanulmány is készült arról, hogy 2020-ig mintegy 60 millió ember indul el többek között a szubszaharai övezetből Európa felé. Az ilyen típusú fenyegetésekkel szemben lehetne alkalmazni az önálló európai erőt, míg a NATO mint katonai szövetség “az egy mindenkiért, mindenki egyért elv” alapján a klasszikus állam állam elleni fenyegetés esetén védi meg tagországait.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – Operatív törzs: több vendéglátóhely szándékosan szegi meg a szabályokat

Még mindig vannak olyan vendéglátóhelyek, ahol a tulajdonosok szándékosan megszegik a véde…