Hiányos a szabadtéri fesztiválok hanghatásainak szabályozása a jövő nemzedékek szószólója szerint

0

Több hiányosságot is megállapított a szabadtéri fesztiválok zajterhelésének átfogó vizsgálatában Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-t.

A jogi szabályozás hiányosságait, a zajterhelési határértékek problémáit, a helyi zajvédelmi szabályok elégtelenségét, egy esetben pedig a hatósági eljárás ellentmondását állapította meg a Balaton és a Velencei-tó mellett, a óbudai Hajógyári-szigeten, valamint a debreceni Nagyerdőben tartott fesztiválok átfogó vizsgálatában Bándi Gyula – írták.
A jövő nemzedékek szószólója az egészséges környezethez, valamint a jogbiztonsághoz való jog sérelmét állapította meg, és az agrárminisztert jogalkotási lépésekre, az érintett önkormányzatokat pedig a helyi rendeletek módosítására kérte fel – olvasható a közleményben.
A szabadtéri zenei fesztiválok zaja miatt nemcsak a közelben lakók, hanem a rendezvények helyszínétől távolabb – akár a Balaton, a Velencei-tó vagy a Duna túlsó partján és egyes fővárosi kerületekben – élők is sok panaszt küldtek az alapvető jogok biztosa hivatalának.
A szószóló az egybehangzó tartalmú beadványok miatt indított eljárást, amely az elmúlt években megrendezett Sziget Fesztivál, a Balaton Sound, a Strand-B.My Lake, az EFOTT, az Agárdi Popstrand és a nagyerdei Campus Fesztivál zajhatásaira és az azokra vonatkozó szabályozás ellentmondásainak vizsgálatára is kiterjedt.
Jelentésében megállapította, hogy a fesztiválok zajvédelmi szabályozása eltérő rendelkezéseket tartalmaz aszerint, hogy az adott helyszín közterületnek minősül-e. Ha egy szabadtéri fesztivált csak részben vagy esetleg nem közterületen rendeznek meg, arra a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló kormányrendelet az irányadó, ha viszont kizárólagosan közterületen, akkor a központi szabályok nem vonatkoznak rá, csupán az adott helyi önkormányzat zajvédelmi rendelete.
A helyi rendelet tényleges korlátja ugyanakkor a település közigazgatási határa; ha egy fesztivál zajvédelmi hatásterülete más településeket is érint, akkor a helyi rendelet a “határon túli” zajhatásokra már nem vonatkozik. A helyi rendeletben kijelölt zajvédelmi hatóság tehát a település közigazgatási határain kívül nem ellenőrizheti a zaj mértékét.
A jövő nemzedékek szószólója szerint a szabályozás kettősségéből fakadó ellentmondások, valamint a gyakorlatban is megmutatkozó hiányosságai sértik a jogbiztonság elvét és az egészséges környezethez való jogot.
További probléma, hogy a távolabbi területeken a zenei fesztiválok hanghatásainak alacsony és metrikusan ismétlődő, úgynevezett szubbasszus frekvenciája okoz zavaró hatást, és a hatályos szabályozásban ennek figyelembevétele nem érvényesül megfelelőképpen – tették hozzá.
A jelentés rámutatott arra is, hogy egyes, kizárólag vagy részben közterületi szabadtéri zenei fesztiválok esetén a helyi zajvédelmi hatóság az engedély megadásakor a jogszabályban megengedettnél magasabb, “kedvezményes” határértékeket állapított meg, noha a jogszabály szerint ezek csak a nem közterületen megtartott alkalmi rendezvényekre vonatkoznak.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Ezt már olvasta?

Az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgálja az OVF

Az utóbbi évtizedben gyakoribbá váló szélsőséges időjárás Balatonra gyakorolt hatásait viz…