Hiányos a szabadtéri fesztiválok hanghatásainak szabályozása a jövő nemzedékek szószólója szerint

0

Több hiányosságot is megállapított a szabadtéri fesztiválok zajterhelésének átfogó vizsgálatában Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-t.

A jogi szabályozás hiányosságait, a zajterhelési határértékek problémáit, a helyi zajvédelmi szabályok elégtelenségét, egy esetben pedig a hatósági eljárás ellentmondását állapította meg a Balaton és a Velencei-tó mellett, a óbudai Hajógyári-szigeten, valamint a debreceni Nagyerdőben tartott fesztiválok átfogó vizsgálatában Bándi Gyula – írták.
A jövő nemzedékek szószólója az egészséges környezethez, valamint a jogbiztonsághoz való jog sérelmét állapította meg, és az agrárminisztert jogalkotási lépésekre, az érintett önkormányzatokat pedig a helyi rendeletek módosítására kérte fel – olvasható a közleményben.
A szabadtéri zenei fesztiválok zaja miatt nemcsak a közelben lakók, hanem a rendezvények helyszínétől távolabb – akár a Balaton, a Velencei-tó vagy a Duna túlsó partján és egyes fővárosi kerületekben – élők is sok panaszt küldtek az alapvető jogok biztosa hivatalának.
A szószóló az egybehangzó tartalmú beadványok miatt indított eljárást, amely az elmúlt években megrendezett Sziget Fesztivál, a Balaton Sound, a Strand-B.My Lake, az EFOTT, az Agárdi Popstrand és a nagyerdei Campus Fesztivál zajhatásaira és az azokra vonatkozó szabályozás ellentmondásainak vizsgálatára is kiterjedt.
Jelentésében megállapította, hogy a fesztiválok zajvédelmi szabályozása eltérő rendelkezéseket tartalmaz aszerint, hogy az adott helyszín közterületnek minősül-e. Ha egy szabadtéri fesztivált csak részben vagy esetleg nem közterületen rendeznek meg, arra a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló kormányrendelet az irányadó, ha viszont kizárólagosan közterületen, akkor a központi szabályok nem vonatkoznak rá, csupán az adott helyi önkormányzat zajvédelmi rendelete.
A helyi rendelet tényleges korlátja ugyanakkor a település közigazgatási határa; ha egy fesztivál zajvédelmi hatásterülete más településeket is érint, akkor a helyi rendelet a “határon túli” zajhatásokra már nem vonatkozik. A helyi rendeletben kijelölt zajvédelmi hatóság tehát a település közigazgatási határain kívül nem ellenőrizheti a zaj mértékét.
A jövő nemzedékek szószólója szerint a szabályozás kettősségéből fakadó ellentmondások, valamint a gyakorlatban is megmutatkozó hiányosságai sértik a jogbiztonság elvét és az egészséges környezethez való jogot.
További probléma, hogy a távolabbi területeken a zenei fesztiválok hanghatásainak alacsony és metrikusan ismétlődő, úgynevezett szubbasszus frekvenciája okoz zavaró hatást, és a hatályos szabályozásban ennek figyelembevétele nem érvényesül megfelelőképpen – tették hozzá.
A jelentés rámutatott arra is, hogy egyes, kizárólag vagy részben közterületi szabadtéri zenei fesztiválok esetén a helyi zajvédelmi hatóság az engedély megadásakor a jogszabályban megengedettnél magasabb, “kedvezményes” határértékeket állapított meg, noha a jogszabály szerint ezek csak a nem közterületen megtartott alkalmi rendezvényekre vonatkoznak.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai a bértárgyaláson

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jel…