Használati utasítás kötelekhez

0

Bár köteleket már nagyon régóta használ az emberiség, azonban nem mindegy, hogy hogyan próbáljuk megóvni a kötelet attól, hogy idő előtt elhasználódjon. Általában  a kötelekhez is, mint minden termékhez, amit beszerzünk jár egy magyar nyelvű használati utasítás, ami tartalmazza a helyes kötélhasználatot.

Hajókötelek kiváló áron beszerezhetők a Galco kötél webáruházból, ahol szinte minden típust megtalálhatunk, amire az életben szükség lehet. Sőt, talán még annál is többet.

Milyen feltételeket kell betartani a kötelek használata során?

Azokban a táblázatokban, amelyekben a teherbírási értékeket közlik, azt új termékeken, szobahőmérsékleten, laboratóriumi körülmények között mérték, amelyek természetesen módosulhatnak. Természetes, hogy a használat során a természetes közeg hatására csökken a kötelek szakítószilárdsága.

Azért, hogy a kötél megőrizze az eredeti tulajdonságait és ne károsodjon, a feltüntetett szakítószilárdság 30%-át a kötél átlagos terhelése ne haladja meg. De dinamikus vagy hirtelen terhelés esetén is ennél alacsonyabb értékkel kell számolni. A csomózott pontokon a szakítószilárdság értéke több mint 50%-kal is csökkenhet.

A felhasználó felelőssége, hogy a megfelelő biztonsági feltételeket és a biztonsági üzemi terhelés mértékét meghatározza. Természetesen a biztonsági feltételek meghatározása előtt minden kockázati tényezőt gyengítő hatásokat és a kötél várható élettartamát is figyelembe kell venni.

A kötél szerelésénél a gyártó szerelési utasításait be kell tartani, hiszen a nem megfelelő szerelés hatására a kötél tartóssága jelentősen csökkenhet. Minden kötelet rendszeresen felül kell vizsgálni, de azt tudni kell, hogy semmilyen szemrevételezés sem nyújt garanciát arra, hogy milyen a kötél szilárdsági szintje. Kerülni kell a szemmel láthatóan elhasználódott kötelek használatát.

Ha  a szálak a kötél bármelyik részén sérültnek, kopottnak látszanak, javasolható a kötél javítása vagy cseréje. Minden felszerelést, csigát, csörlőt, dobot, rendszeresen felül kell vizsgálni  a károsodás elkerülése érdekében. Lehetőleg a terhelés alatt álló termék ne érintkezzen éles sarkokkal vagy durva felületekkel.

A kötelek tárolása száraz helyen, fénytől és UV-sugaraktól védetten történjen. Szárításukat direkt hőforrásokból távol kell megoldani. A szennyeződések, a homok és a só eltávolításához a köteleket rendszeresen le kell mosni.

Mire kell még gondolni a biztonsági feltételek meghatározásánál?

A biztonsági feltételek meghatározásakor figyelembe kell venni még:

  • a vegyszerekkel való érintkezést
  • az UV sugárzásnak való kitettséget
  • a magas hőmérsékletnek való kitettséget
  • a kopást
  • a kezelők tapasztalatát, felkészültségét
  • a kötél várható élettartamon túli fáradását.

Amennyiben a kötél már nem használható azt a háztartási hulladék gyűjtő konténerbe kell helyezni.

Összegezve

Ahhoz, hogy a kötelek a használat során megtartsák eredeti tulajdonságaikat, be kell tartani a gyártó utasításait. A köteleket rendszeresen felül kell vizsgálni, megfelelően kell tárolni, de figyelembe kell venni, hogy a szemrevételezés nem nyújt garanciát a kötél szilárdsági szintjéről. A láthatóan elhasználódott kötelek használatát kerülni kell.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A Magyar Költészet Napja – A vers rólunk és nekünk szól

A nehéz sorsú költő, József Attila április 11-ei születésnapját éppen hatvan éve, 1964 óta…