Gyurcsány: a DK bármikor kész egyeztetni az egyéni képviselőjelöltekről

0

A DK bármikor kész egyeztetni a 106 egyéni képviselőjelöltről a demokratikus ellenzék pártjaival, nem hajlandó azonban föladni önállóságát – jelentette ki a Gyurcsány Ferenc kedden Szegeden.

Elengedhetetlen, hogy a 106 egyéni választókerületben megállapodás szülessen és a Fidesszel szemben mindenhol egy demokratikus jelölt induljon – mondta Gyurcsány Ferenc a párt szegedi irodájában tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: egy ilyen megállapodásra a DK bármikor készen áll.
Amíg ez nem történik meg, a DK önálló pártként készül a választásokra – közölte az elnök, aki be is mutatta a párt két, a szegedi központú egyéni választókerületben induló jelöltjét, Binszki Józsefet és Molnár Zoltánt.
Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy egy késői megállapodás is jobb, mint egy meg nem kötött. A politikus kifejtette, technikailag közvetlenül a választások előtt is lehetőség van a jelöltek visszaléptetésére, de szerinte legalább a kampány legintenzívebb szakaszára, januárra meg kellene állapodni, elképzelhető azonban, hogy az MSZP belső szabályai miatt erre már novemberben szükség lehet.
A pártelnök kitért arra is, a DK lezárta belső szavazását, amely egyértelmű döntést hozott: a tagság elutasítja, hogy szakítsanak önálló politikájukkal, vezetésükkel. “Sajnálva de tudomásul vesszük, hogy (.) az MSZP-vel – az ő követeléseik miatt – nem lesz közös listánk” – mondta. Ugyanakkor nincs arra bizonyíték, hogy a közös lista jobb, mint a legalább 5 százalékot elérő pártok önálló listája.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, a vita nem az ő személyéről, hanem a polgári Magyarország elveinek tiszteletben tartásáról szól. A DK tagsága úgy döntött, nem hajlandó behódolni semmilyen feltételnek sem.
“Hatalmas felelőssége van annak, aki ennek az oldalnak a vezetőjének jelentkezett” – mondta a politikus. Ez a vita akadályozza meg a demokratikus ellenzéki pártokat abban, hogy el tudják mondani, milyen Magyarországot szeretnének.
A pártelnök úgy látja, a DK a 2018-as választás nagy meglepetése lesz. “Mi leszünk az egyetlen párt, amelyik meg fogja többszörözni képviselői számát” – közölte. Hozzáfűzve, 2014 óta a DK volt az egyetlen párt, amely legalább megkétszerezte támogatói számát, ez pedig önbizalmat ad, visszaigazolja politikájuk sikerét.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…