Fogas kérdés: hogyan kerülhetjük el a gyökérkezelést?

0

A legtöbben kellemetlen érzésekkel gondolunk a fogorvosi beavatkozásokra, de a gyökérkezelésre még inkább jellemző ez az attitűd. Nem véletlen, hiszen komoly beavatkozásról van szó, de a félelem alaptalan, hiszen a tünetek sokkal fájdalmasabbak, mint maga a kezelés.

Mi is a gyökérkezelés?
Ehhez érdemes tudnod, hogyan épül fel a fog. A fogat kívülről kemény zománc réteg fedi, alatta pedig a sérülékenyebb dentin réteg található. A fog belsejében a fogbél található, mely egy erekkel és idegekkel sűrűn átszőtt terület. A fog látható része a fogkorona és fognyak, az íny alatt, az álkapocsban rögzülő rész pedig a foggyökér. A gyökérkezelésre akkor van szükség, amikor a fog belseje begyullad, ami erős fájdalomhoz vezet.

A gyökérkezelés röntgenes diagnosztizálása után a fogorvos feltárja a fogat, tehát lefúr a fogbélig és eltávolítja a gyulladt szöveteket. Az őrlőfogaknak több gyökere is van, egy gyökér pedig, akár több csatornát is tartalmaz. Ilyenkor általában mindegyiket speciális gyökérkezelő tűkkel tárják fel, készítik elő a gyökértömésre.

A fogbél fertőtlenítése után egy ideiglenes tömést kap a páciens néhány napra. Majd a végleges gyökértöméssel és a fogfelszínen található üreg betömésével zárul a kezelés. A gyökérkezelt fog érzéketlenné válik, hiszen az idegek eltávolításra kerültek belőle. Az eljárás után a fog még évekig, évtizedekig betölti a funkcióját, megkímélve a beteget a foghúzás kellemetlenségétől.

Milyen esetekben van szükség erre a fogorvosi eljárásra?
Fogorvosi eljárásra nemcsak akkor lehet szükség, amikor már fáj a fogad. Természetesen ilyenkor halaszthatatlan lehet a gyors és hatékony beavatkozás. A mélyen szuvasodott fog gyulladáshoz, illetve egyéb kellemetlen tünetek kialakulásához vezet, mint amilyen a tályog, vagy akár a ciszta.

Nemcsak a folyamatos fájdalom utalhat fogproblémára. Ha a rágás vagy hőmérsékletváltozás hatására nyilall a fogad, vagy barnás elszíneződést látsz a felszínén, akkor haladéktalanul keresd a szakembert. A fog mellett az ínyedre is érdemes figyelni. Az íny duzzanata, gyulladása és az ebből fakadó érzékenyég szintén utalhat a fog károsodására. Ebben az esetben is keress fel egy fogorvost.
Fájdalommentesség a fogászatban: miért nem kell már félni egy ilyen komoly beavatkozástól sem?
A fogászati beavatkozásokat a legújabb technikáknak, eljárásoknak köszönhetően gyakorlatilag fájdalommentesen tudják elvégezni az orvosok. Az érzéstelenítés során a fogínybe fecskendezik az érzéstelenítő szert, amely az idegekhez szivárogva érzéketlenséget, zsibbadást váltanak ki. A helyi érzéstelenítésen kívül, a nagyobb szájsebészeti műtéteknél altatást is alkalmazhatnak a szakemberek. Léteznek olyan speciális érzéstelenítő berendezések is, amelyek különleges tű segítségével közvetlenül a fog gyökeréhez képesek vezetni az érzéstelenítő szert. Mindezt fájdalommentesen és gyorsan.

Tehát a páciensek számára semmilyen fájdalommal nem jár még a legkomolyabb fogorvosi beavatkozás sem. A kezelést megelőző fogfájás az, ami igazán kellemetlen.

Milyen foghigiéniai praktikákkal előzhető meg, hogy idáig eljussunk?
Mint a legtöbb betegség esetében, a fogászati panaszoknál is a megelőzés a legjobb fegyver. Ha odafigyelsz a szád és a fogaid megfelelő higiéniájára, akkor elkerülheted a későbbi kellemetlenségeket és a fogászati beavatkozásokat.

A rendszeres és alapos fogmosás az egyik legalapvetőbb megelőzési technika. Speciális fogkefékkel és fogkrémekkel elkerülheted a fogkő lerakódását, amely a káros baktériumok egyik melegágya és a fogszuvasodás kialakulásának helye lehet. Puha sörtéjű fogkefékkel megakadályozhatod, hogy az ínyedet felsértsd. Léteznek olyan kisebb fejű, úgynevezett egycsomós fogkefék, amelyekkel még hatékonyabban tudod tisztán tartani a nehezen hozzáférhető helyeket is, mint például a fogközök.

A szájzuhany alkalmazásával nem csupán a fogfelszínt tudod alaposabban tisztítani, hanem az ínyedet, és a fogközöket is. A szájvíz csökkenti a baktériumok számát, az ínyvédő gél pedig nem csak a fertőtlenítésben segít, hanem az íny regenerálódásában is. Az egészséges íny a fogak épségének megóvása szempontjából elengedhetetlen.

A külső védelem mellett a helyes táplálkozásra, és a megfelelő vitamin- és ásványi anyag-bevitelre is oda kell figyelned. A fog anyaga így erős és egészséges marad.

Abban az esetben is érdemes felkeresned a fogorvost félévente vagy évente, ha nincs semmilyen panaszod. A kontrollvizsgálatok során a szakember feltárhat olyan problémát, ami még nem okoz tüneteket. Ezeket időben kezelve elkerülhetőek a komolyabb problémák és beavatkozások. A fogkő rendszeres eltávolításával is megelőzhetek a bajok, hiszen normál fogmosással ezek a lerakódások nem távolíthatóak el, csak speciális berendezésekkel. A fogkőleszedés elejét veszi a baktériumok megtelepedésének, de a fogaid is fehérebbek lesznek tőle.

Fontos tehát, hogy figyelj oda a megelőzésre, de ha már bekövetkezett a baj, akkor sem kell megijedned. A legtöbb fogászati beavatkozás már teljesen fájdalommentes és hosszú távú megoldást jelent.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hideg- és melegvizes magasnyomású mosó közötti különbség. Melyiket érdemes választania?

A magasnyomású mosóknak több típusa ismert, melyet elsődlegesen két csoportba tudunk oszta…