Fogas kérdés: hogyan kerülhetjük el a gyökérkezelést?

0

A legtöbben kellemetlen érzésekkel gondolunk a fogorvosi beavatkozásokra, de a gyökérkezelésre még inkább jellemző ez az attitűd. Nem véletlen, hiszen komoly beavatkozásról van szó, de a félelem alaptalan, hiszen a tünetek sokkal fájdalmasabbak, mint maga a kezelés.

Mi is a gyökérkezelés?
Ehhez érdemes tudnod, hogyan épül fel a fog. A fogat kívülről kemény zománc réteg fedi, alatta pedig a sérülékenyebb dentin réteg található. A fog belsejében a fogbél található, mely egy erekkel és idegekkel sűrűn átszőtt terület. A fog látható része a fogkorona és fognyak, az íny alatt, az álkapocsban rögzülő rész pedig a foggyökér. A gyökérkezelésre akkor van szükség, amikor a fog belseje begyullad, ami erős fájdalomhoz vezet.

A gyökérkezelés röntgenes diagnosztizálása után a fogorvos feltárja a fogat, tehát lefúr a fogbélig és eltávolítja a gyulladt szöveteket. Az őrlőfogaknak több gyökere is van, egy gyökér pedig, akár több csatornát is tartalmaz. Ilyenkor általában mindegyiket speciális gyökérkezelő tűkkel tárják fel, készítik elő a gyökértömésre.

A fogbél fertőtlenítése után egy ideiglenes tömést kap a páciens néhány napra. Majd a végleges gyökértöméssel és a fogfelszínen található üreg betömésével zárul a kezelés. A gyökérkezelt fog érzéketlenné válik, hiszen az idegek eltávolításra kerültek belőle. Az eljárás után a fog még évekig, évtizedekig betölti a funkcióját, megkímélve a beteget a foghúzás kellemetlenségétől.

Milyen esetekben van szükség erre a fogorvosi eljárásra?
Fogorvosi eljárásra nemcsak akkor lehet szükség, amikor már fáj a fogad. Természetesen ilyenkor halaszthatatlan lehet a gyors és hatékony beavatkozás. A mélyen szuvasodott fog gyulladáshoz, illetve egyéb kellemetlen tünetek kialakulásához vezet, mint amilyen a tályog, vagy akár a ciszta.

Nemcsak a folyamatos fájdalom utalhat fogproblémára. Ha a rágás vagy hőmérsékletváltozás hatására nyilall a fogad, vagy barnás elszíneződést látsz a felszínén, akkor haladéktalanul keresd a szakembert. A fog mellett az ínyedre is érdemes figyelni. Az íny duzzanata, gyulladása és az ebből fakadó érzékenyég szintén utalhat a fog károsodására. Ebben az esetben is keress fel egy fogorvost.
Fájdalommentesség a fogászatban: miért nem kell már félni egy ilyen komoly beavatkozástól sem?
A fogászati beavatkozásokat a legújabb technikáknak, eljárásoknak köszönhetően gyakorlatilag fájdalommentesen tudják elvégezni az orvosok. Az érzéstelenítés során a fogínybe fecskendezik az érzéstelenítő szert, amely az idegekhez szivárogva érzéketlenséget, zsibbadást váltanak ki. A helyi érzéstelenítésen kívül, a nagyobb szájsebészeti műtéteknél altatást is alkalmazhatnak a szakemberek. Léteznek olyan speciális érzéstelenítő berendezések is, amelyek különleges tű segítségével közvetlenül a fog gyökeréhez képesek vezetni az érzéstelenítő szert. Mindezt fájdalommentesen és gyorsan.

Tehát a páciensek számára semmilyen fájdalommal nem jár még a legkomolyabb fogorvosi beavatkozás sem. A kezelést megelőző fogfájás az, ami igazán kellemetlen.

Milyen foghigiéniai praktikákkal előzhető meg, hogy idáig eljussunk?
Mint a legtöbb betegség esetében, a fogászati panaszoknál is a megelőzés a legjobb fegyver. Ha odafigyelsz a szád és a fogaid megfelelő higiéniájára, akkor elkerülheted a későbbi kellemetlenségeket és a fogászati beavatkozásokat.

A rendszeres és alapos fogmosás az egyik legalapvetőbb megelőzési technika. Speciális fogkefékkel és fogkrémekkel elkerülheted a fogkő lerakódását, amely a káros baktériumok egyik melegágya és a fogszuvasodás kialakulásának helye lehet. Puha sörtéjű fogkefékkel megakadályozhatod, hogy az ínyedet felsértsd. Léteznek olyan kisebb fejű, úgynevezett egycsomós fogkefék, amelyekkel még hatékonyabban tudod tisztán tartani a nehezen hozzáférhető helyeket is, mint például a fogközök.

A szájzuhany alkalmazásával nem csupán a fogfelszínt tudod alaposabban tisztítani, hanem az ínyedet, és a fogközöket is. A szájvíz csökkenti a baktériumok számát, az ínyvédő gél pedig nem csak a fertőtlenítésben segít, hanem az íny regenerálódásában is. Az egészséges íny a fogak épségének megóvása szempontjából elengedhetetlen.

A külső védelem mellett a helyes táplálkozásra, és a megfelelő vitamin- és ásványi anyag-bevitelre is oda kell figyelned. A fog anyaga így erős és egészséges marad.

Abban az esetben is érdemes felkeresned a fogorvost félévente vagy évente, ha nincs semmilyen panaszod. A kontrollvizsgálatok során a szakember feltárhat olyan problémát, ami még nem okoz tüneteket. Ezeket időben kezelve elkerülhetőek a komolyabb problémák és beavatkozások. A fogkő rendszeres eltávolításával is megelőzhetek a bajok, hiszen normál fogmosással ezek a lerakódások nem távolíthatóak el, csak speciális berendezésekkel. A fogkőleszedés elejét veszi a baktériumok megtelepedésének, de a fogaid is fehérebbek lesznek tőle.

Fontos tehát, hogy figyelj oda a megelőzésre, de ha már bekövetkezett a baj, akkor sem kell megijedned. A legtöbb fogászati beavatkozás már teljesen fájdalommentes és hosszú távú megoldást jelent.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

A dinoszauruszok szociális viselkedését vizsgálták magyar paleontológusok

A Magyar Természettudományi Múzeum, MTA-ELTE-MTM Paleontológiai Kutatócsoport és az ELTE T…