Farsang – Bálok szezonján

0

Ha lassan is, de mindennek eljön a maga ideje: borúra derű, jó után rossz, és tél után tavasz. E két évszak küzdelmének szimbolikus megjelenése a farsangolás: búcsúztatjuk a telet, és várjuk a szépséges kikeletet. Vízkereszt napjától a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart a bálozások, nagy evés-ivások ideje. Bizony a komor hideg tél meggyötri a szívet, a lelket, a szegényt és a gazdagot, a jót és a rosszat.

Ki-ki hagyománytisztelete, anyagi és erkölcsi lehetősége szerint igyekszik feledni a komor napokat, a csikorgó hideget. Persze, hogy módot talál mindenki a tél búcsúztatásához, a tavasz köszöntésére. A nagy ünnepléseket azonban szégyelljük, ezért bújunk talán álarcok mögé. Se szeri, se száma farsangi népszokásainknak. Ma is általános a farsangi bálozás, sok helyen illusztris vendégek fogadásával, jótékonykodással igyekszenek emlékezetessé tenni egy-egy farsangi mulatságot. A tél végéhez közeledve ránk is fér egy kis mulatozás. Egy XVII. századi krónika feljegyzései szerint: „Az ördögnek szánt ünnep ez, az esztendőnek olyan időszaka, amikor az emberi bolondságok elementáris erővel törnek elő, s úgy tetszik, mintha az emberek szégyellnék kicsapongásaikat, ezért rejtik el ábrázatukat álarcuk alá…”

Bizony voltak és ma már újra vannak jellegzetes farsangi ételek, mint a fánk, a tarkedli, forgácsfánk. Együnk-igyunk hát mértékkel egészen nagyböjtig, hogy mi is megtisztult testtel és lélekkel várjuk a közelgő húsvétot.

Örüljünk tehát, ha elbúcsúztatjuk a „nemszeretem” időt, és várjuk nagy-nagy reménységgel a virágot bontó tavaszt, hiszen az ember természetes igénye a jókedv, a vidámság.

Nagy szükségünk van ezekre a búvalbélelt napok után…!

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Minőség és elegancia az íróasztalok világában

Napi közel nyolc órát töltünk mellette – nem is csoda, hogy íróasztalból a csúcsminő…