Egyre toleránsabbak a csehek a homoszexuális párokkal szemben – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek adatait csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

Az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a megkérdezettek 76 százaléka egyetért azzal, hogy a homoszexuális személyek regisztált partnerségben éljenek, míg 52 százalék azt is elfogadná, hogy az azonos nemű személyek olyan házasságot kössenek, mint a férfiak és a nők. Az egyneműek regisztrált partnerségét, amely már több mint egy évtizede jogi valóság Csehországban, a megkérdezettek 19 százaléka, a házasságát pedig 41 százaléka ellenzi.
Az emberek 68 százaléka egyetért azzal, hogy az egynemű párok az egyik tag gyermekeit örökbefogadhassák, míg 51 százalék ezt a jogot olyan gyermekekre is kiterjesztené, akik valamilyen nevelőintézetben élnek. Ennek a jognak a megadását a megkérdezettek 40 százaléka ellenezte.
Az utóbbi három év felmérései eredményeinek összehasonlításából kiderült, hogy a homeszexuálisok iránti tolerancia minden területen nőtt. A cseh közvélemény majdnem fele, 47 százalék, meg van győződve arról, hogy a homoszexualitás beismerése napjainkban már nem okoz semmiféle gondot az érintetteknek a többiekkel való együttélésben sem a városokban, sem a falvakban – olvasható a CVVM felméréshez fűzött kommentárjában. A közvélemény-kutató intézet szerint a homoszexuálisok jogainak elismerését Csehországban leginkább a 60 évnél idősebb emberek és a katolikus vallású egyének ellenzik.
A homoszexuálisok bejegyzett partnerségét lehetővé tevő törvény 2006 július elsején lépett életbe Csehországban. Azóta összesen mintegy 3,5 ezer egynemű kapcsolatot legalizáltak. A bejegyzett partnerek „válása” nagyon ritka. Az egyik partner gyermekének örökbefogadását 2014-ben törvényesítették.  A félhivatalos adatok szerint a homoszexuális párok jelenleg több mint ezer kiskorú gyermeket nevelnek.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hideg- és melegvizes magasnyomású mosó közötti különbség. Melyiket érdemes választania?

A magasnyomású mosóknak több típusa ismert, melyet elsődlegesen két csoportba tudunk oszta…