Egész Kelet-Közép-Európából kivonulhat a Tesco

0

Kivonulhat a Tesco hazánkból, sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhatnak jövőre, amennyiben kitartanak követeléseik mellett a helyi munkavállalók és sztrájkokkal tizedelik a napi bevételeket.

Az anyacégnek az európai üzleti terv szerint esze ágában sincs tovább emelni a béreket és a létszámot egyetlen országban sem – értesült a Magyar Idők londoni forrásból. A keleti és a nyugati piacok közötti kettős mérce a munkaerő megbecsülésében is nyilvánvaló a multinál, ezért a lengyelországi Szolidaritás független szakszervezeti konföderáció vezetésével októberben a Tesco prágai központja előtt tartanak demonstrációt a dolgozók. Megelégelte a Tesco londoni anyavállalata a magyarországi, illetve korábban például a lengyelországi dolgozók munkalassító megmozdulásait. A multicég globális történetében eddig példátlan hazai sztrájkhelyzet az aktuális üzleti évre vonatkozó nyereségtervük szerint nem teszi lehetővé, hogy a jelenlegi forgalom mellett több pénzt áldozzanak humánpolitikai kérdésekre. Ezért az az álláspont körvonalazódik a vállalat központjában, hogy amennyiben a régióban tovább feszítik a húrt az elégedetlen munkavállalók, akkor a kivonulás mellett döntenek az érintett piacokról, akár úgy, hogy a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket egyesítő Tesco Europát megbontják, vagy ha sikerül, csomagban értékesítik 2018. március után – értesült a Magyar Idők a londoni központban működő menedzsment egyik, neve elhallgatását kérő tagjától. A Magyar Idők forrása közölte, egyáltalán nem szerepel a száraz számokra épülő üzleti tervben, hogy a leányvállalatoknál fejlesszék a dolgozói állományt, hiszen éppen a régiós szinten folyamatban lévő, hazánkban például 250 fő csoportos leépítését jelentő központi racionalizálás is a céges költségek optimalizálását célozza.

JELENTŐS VESZTESÉGET OKOZOTT A KÖNYVELÉSI CSALÁS MIATT KAPOTT 235 MILLIÓ FONTOS BÜNTETÉS

A gazdálkodási fordulat a Tescónál 2014-ben nyilvánosságra került könyvelési csalás után következett be, ami a mintegy 235 millió fontnyi büntetés mellett jelentős veszteséget okozott az anyacégnek. Emlékezetes, miután kiderült, hogy a Tesco előzetesen túlbecsülte három évvel ezelőtti, nagy-britanniai eredményeit, a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott nyomozó hatóság vette kézbe az ügyet. A botrány utáni évben több mint ötven veszteséges angliai üzletet bezártak és törölték további 49, korábban tervbe vett áruház felépítését a szigetországban, illetve többek között eladták a dél-koreai üzlethálózatot. Eközben Magyarországon 13 üzletre került lakat, idén pedig a csökkenő bevételek miatt Lengyelországban is tovább szűkítik az áruházi eladótereket.

Keményen tartják magukat a pénzügyi tervekhez, és tekintettel arra, hogy a brexit is új helyzetet teremt a multinak, a kelet-közép-európai régióban egyáltalán nem terveznek tartós beruházásokat, inkább a költségek lefaragásával vennék ki a részüket az egyébként jelentős fogyasztásból.”

Ahogy a lap informátora fogalmazott: „a magyarországi minimálbérek kötelező év eleji emelését elkerülhetetlen rossznak tartották a központban, ami a tervezettnél jobban megterhelte a pénzügyi eredményt. Önkéntes pénzosztásra azonban nem lehet számítani, még úgy sem, hogy egyébként a dolgozók követelései megalapozottak. A Tesco hamarabb dönthet a kivonulás mellett, amiről már zajlottak tárgyalások több lehetséges kereskedelmi befektetővel”.

A teljes cikket itt olvashatják.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai a bértárgyaláson

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jel…