Civil törvény – Kormány: az Egyesült Államokban a Soros-szervezetek nem tehetnék azt, amit Európában

0

Az Egyesült Államokban a “Soros-szervezetek” soha nem csinálhatnák azt, amit Európában; az amerikai külügyminisztérium nyilatkozata újabb éles példája a kettős mércének, hiszen Amerikában sokkal szigorúbb törvény van érvényben, mint Magyarországon – közölte a Kormányszóvivői Iroda kedden az MTI-vel.

A Kormányszóvivői Iroda arra reagált, hogy az amerikai külügyminisztérium aggodalmának adott hangot a honlapján nyilvánosságra hozott közleményében a magyar Országgyűlés által a múlt héten elfogadott civil törvény miatt, mondván: “a jogszabály méltánytalan terhet ró a civil szervezetekre, amelyek a korrupció ellen és a polgárjogok érvényre juttatásáért küzdenek”.
A Kormányszóvivői Iroda azt írta: a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény miatt kezdettől tart “a Soros-szervezetek hathatós közreműködésével egy hazug, dezinformációs kampány” a nemzetközi médiában. Úgy fogalmaztak: sajnálattal látják, hogy még az amerikai külügyminisztériumot is “sikerült megtéveszteni”.
Úgy folytatták: ha hiteles képpel rendelkeznének a már kihirdetett törvényről, akkor tudnák, hogy a magyar törvény éppen amerikai mintára – a FARA-törvény, azaz a külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény (Foreign Agents Registration Act) alapján – született, de “jóval enyhébb” annál. Az Egyesült Államokban 1938 óta regisztrálniuk kell magukat a külföldi támogatású szervezeteknek – olvasható a közleményben.
Hangsúlyozták: az amerikai szabályoknál jóval enyhébb magyar javaslat az egyesülési jogot, illetve a civil szervezetek működését “semmilyen módon nem veszélyezteti”. Jelezték, a törvény egyetlen újdonságot tartalmaz, azt, hogy átláthatóvá kell tenni a szervezetek külföldi támogatását, ahogy az Egyesült Államokban is történik.
Közölték: szeretnék, ha mindenkinek látható lenne, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek “külföldi pénzekből és idegen érdekeknek megfelelően” próbálják befolyásolni a magyar közéletet és a magyar bevándorláspolitikát. A törvény megalkotását “a magyar emberek elsöprő támogatása kíséri”, a nemzeti konzultáción a válaszadók 99 százaléka támogatta elfogadását – írták.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai a bértárgyaláson

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jel…