Az elmúlt három és az elkövetkező három évben negyvenmilliárd forint értékben épültek és épülnek tornacsarnokok, tornatermek és tornaszobák Magyarországon – mondta az emberi erőforrások minisztere a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportkomplexumának alapkőletételén csütörtökön.

Balog Zoltán arról beszélt: 2010 óta 471 iskola újult meg Magyarországon 130 milliárd forint értékben, az elkövetkező években pedig újabb 400 település oktatási intézményét korszerűsítik.
Hozzátette: 2020-ra Magyarországon minden ötödik fiatal olyan iskolába fog járni, amelyet néhány éven belül felújítottak vagy bővítettek.
Mint mondta, az iskolaépítések és -korszerűsítések több mint kétharmada Magyarország hátrányosabb helyzetű északkeleti, délnyugati és déli területein valósul meg, mert „ott van erre a legnagyobb szükség”.
A miniszter megjegyezte: 2006 és 2010 között a szocialista kormány 381 iskolát zárt be, a Fidesz-kormány azonban velük ellentétben építeni szeretne.
Balog Zoltán kitért arra: az egyházi iskolák nagy lehetősége, hogy a 21. század fiataljai számára „újra kívánatossá, vonzóvá  tegyék a keresztény értékeket”, amelyekre Magyarország épül.
Hatalmi szóval ugyanis nem lehet hitet továbbadni, csak úgy, ha „imponál az, ahogyan a 21. században megéljük a nagyszüleink, őseink hitét” – fogalmazott.
„Ha van múltunk és arra büszkék vagyunk, csak akkor lehet jövőnk is”, ezért ezt a múltat meg kell védeni lelki, szellemi és anyagi értelemben is – hangsúlyozta Balog Zoltán.
Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), XI. kerületi polgármester köszöntőjében kiemelte: Újbudán számos sportlétesítmény bővült, újult meg kormányzati segítséggel, így a sportolni vágyók egyre szélesebb rétegeit tudják kiszolgálni.
2010 óta megháromszorozódott a sportolók száma, a diákolimpiákon pedig háromszor annyian vesznek részt, mint korábban – mondta, hozzátéve, hogy a városvezetés számára ez fontos és előremutató tendencia.
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint az új színterek nemcsak a sportéletet, hanem a közösségi életet is felpezsdíthetik, és az új épület méltó lesz Dél-Buda legrangosabb gimnáziumához. Reményét fejezte ki, hogy a sportkomplexum egész életükre kihatóan szolgálja majd a fiatalokat.
Barlay Bence, a gimnázium igazgatója ismertette: a tervek szerint 2020-ra elkészülő, 3500 négyzetméteres, kétszintes, új tornacsarnokban kosár-, kézi- és röplabdapálya, szertornaterem és lelátó is lesz. A komplexumban egy időben 7 helyszínen tudnak majd sportolni, testnevelésórán részt venni a diákok.
A beruházást a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja.
A budai ciszterci gimnáziumot 1912-ben alapította a rend, az oktatás ekkor a fővárostól – ideiglenesen – megkapott tantermekben folyt. Az iskola Villányi úti épületének alapkövét 1927-ben tették le, a Wälder Gyula által tervezett épületet két évvel később adták át. A gimnázium néhány év alatt az ország egyik legjobb középiskolájává vált, az 1940-es évekre a tanulólétszám elérte a nyolcszázat.
A kommunizmus idején a ciszterci rendtől elvett intézmény József Attila Gimnáziumként működött. A rendszerváltás után, 1992 szeptemberétől volt ciszterci osztály a gimnáziumban, 1997-ben pedig újraindult a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. Az iskolának jelenleg kilencszáz diákja van.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Leghatásosabb „gyógyszer” az Ajkai Kórház sebészetén

Az utóbbi hetekben műtét és azt követő kontrollok, varratszedés, injekciók miatt több időt…