Az utolsó csengetés – Megkezdődött a vakáció

0

Bevallom: minden évben visszatér szívembe az a régi izgalom, amelyet az utolsó csengő okozott ifjú életemben. Nincs ehhez hasonló csengőszó. Erre a csengőszóra megváltozott egyszeriben a világ. Színesebbé váltak az utcák, vidámabbá a terek, a parkok, gyöngyözőbb lett az öröm, hangosabb a szó, ízesebb a levegő. A hirtelen visszanyert szabadság zsibbasztó ízét, örömét, bizsergését akkor éreztük először az életünkben, amikor a kitáruló iskolakapukon kitódultunk a nyárba.

Tehát itt a vakáció, a nyári szünidő, a diákok számára az év legszebb időszaka, vége a mindennapos iskolába járásnak. Sarokba az iskolatáskával! Ki lehet engedni a „gőzt”, el lehet engedni végre magunkat. Minden gyerek és iskolás fiatal örül ennek, hiszen valamennyiüket várják a nyár örömei. No és a veszélyei is. Gyermekeink a napi feszültségek után rájuk zúduló nyárban gyakran felelőtlenné, meggondolatlanná válnak. Főként a fiúgyermekek lesznek vakmerőek, és igyekeznek társaiknak, no meg a lányoknak megmutatni, hogy ők belevaló fickók. Szülőknek és táboroztató, túráztató pedagógusoknak meghatványozódik a felelőssége ezekben a hónapokban. A saját képességeiket igazán még nem ismerő fiatalok hetvenkedésből néha valóban olyan cselekedetekre szánják magukat, amelyek akár végzetesek is lehetnek számukra.

Legjobban a szülőnek kell ismernie gyermekét, neki kell tudnia, hogy egy-egy kirándulás, túra, táborozás előtt mit kössön különösképpen a lelkére. A pedagógusok is megteszik ugyanezt, bár elsősorban nem személyre szólóan. Az sem árt, ha szakemberek is felhívják a veszélyekre a figyelmet. Így is adódhatnak problémák.

Ha a maga területén mindenki megteszi a tőle elvárhatót, a veszélyek minimálisra csökkennek. Tegyük is meg, hogy valóban szép legyen ez a nyár (is)!

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Leghatásosabb „gyógyszer” az Ajkai Kórház sebészetén

Az utóbbi hetekben műtét és azt követő kontrollok, varratszedés, injekciók miatt több időt…