Az étrend-kiegészítők fogyasztásáról folytat kutatást a Nébih

0

Online felmérést indított a lakosság étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ismereteinek, fogyasztási és vásárlási szokásainak megismerése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – tájékoztatta erről a Nébih az MTI-t hétfőn.

A kutatás célja, hogy a visszajelzések alapján tematikus útmutatót állítsanak össze, amellyel az étrend-kiegészítők vásárlását biztonságosabbá tehetik.
Az uniós csatlakozást követően az étrend-kiegészítő termékek előzetes hatósági engedélyeztetése megszűnt, a piacon jelenlévő termékek vizsgálata szúrópróbaszerűen vagy tematikus célellenőrzések alapján zajlik – ismertette a hivatal. A bőséges kínálat azonban gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állítja az ellenőrző szerveket – tették hozzá.
Jelenleg 20 126 bejelentett étrend-kiegészítő termék van a magyar boltokban és webáruházakban – idézte a hivatal az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nyilvántartásának adatait. Az online értékesítés, az előírásoknak nem megfelelő, vagy épp szándékosan illegális kínálat mértéke a Nébih szerint megbecsülhetetlen.
Az étrend-kiegészítők iránti igény az elmúlt évtizedek során jelentősen megnőtt, a koronavírus járvány eredményeként pedig korábban nem látott mértékű érdeklődés övezi ezeket a termékeket – hívta fel a figyelmet a Nébih utalva arra, hogy a kockázatok hatékony csökkentésére – az átláthatatlan nagyságú termékkínálat miatt – a lakosság ismereteinek bővítése lehet a legcélravezetőbb.
A kérdőívet a hivatal honlapján az év végéig tölthetik ki az érdeklődők.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hideg- és melegvizes magasnyomású mosó közötti különbség. Melyiket érdemes választania?

A magasnyomású mosóknak több típusa ismert, melyet elsődlegesen két csoportba tudunk oszta…