Az építőanyagok drágulására számítanak a szakmai egyesületek

0

Az építőanyagok és építési termékek drágulására, a kereslet növekedésére és az építőipar 10-12 százalékos idei bővülésére számít az építőanyag-ipar érdekképviseleteit tömörítő Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ). Megjegyzik azonban azt is, hogy több ezer munkavállaló hiányzik az ágazatból.

A társaság tájékoztatása szerint a korszerűsítési pályázatoknak is köszönhetően nő a kereslet egyebek között a hőszigetelőkre és a nyílászárókra, de az uniós projektek tavalyi visszaesése után a többi terméknél is növekedés várható az idén.
A MÉASZ különösen erős emelkedésre számít a tégla termékeknél – a tavalyi első negyedévhez képest 25-30 százalékos bővülésre -, de várhatóan más áruknál (falazati termékek, vakolatok) is ellensúlyozta a keresletnövekedés a januári hideg miatti kiesést.
Megjegyezték, hogy az égetett cserépnél a növekedés még várat magára, mivel a tető értelemszerűen a projektek végén készül el.
Kedvező folyamatként értékeli a szövetség, hogy az épületgépészeti termékek piacán egyre nagyobb a jó minőségű áruk részesedése.
A szövetség szerint az építőiparban az élénkülés az év eleji előrejelzések szerint alakul: az ágazat teljesítménye januárban 18,5 százalékkal, februárban 15,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 10-12 százalékos bővülést vár idén. A MÉOSZ hozzátette, hogy a beruházói igények – különösen a szerkezetépítő szakmákban (kőműves, betonvas-szerelő, szigetelő) – meghaladják a kivitelezői kapacitásokat, ráadásul a piaci visszajelzések szerint a külföldön dolgozó szakemberek hazatérése sem érzékelhető, így továbbra is több ezer munkavállaló hiányzik az építőiparból. A szervezet ezért az átképzések ösztönzését javasolja többek között a munkanélküliek és a pályaelhagyók bevonásával.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Ezekben a színekben a flip-flopok sosem mennek ki a divatból! Íme, a legjobb modellek!

A flip-flopok évről évre visszatérnek a nyári divat porondjára, miközben bizonyos színek s…