A szauna használatának előnyei

0

A kutatók 2300 ember egészségi állapotát elemezték 20 éven keresztül. Azt találták, hogy a szaunázóknál jelentősen csökkent a demencia és az Alzheimer-kór kockázata. További előnyök közé tartozik a vérnyomás csökkenése.

A szaunázás a depresszió és a szorongás elleni küzdelemben is nagyon hasznos. Segítenek az embereknek jobban aludni éjszaka. A szaunázás jó ideje közvetlenül lefekvés előtt van. Az is a legjobb, ha lefekvés előtt beállítjuk a szauna hőmérsékletét. Jó ökölszabály a heti két szaunázás. Ha szeretné élvezni a szaunázás előnyeit, konzultáljon orvosával, és használja a szaunákat ésszerűen.

A szaunázás néhány előnye közé tartozik a kognitív funkciók javítása, a megfázással és influenzával szembeni nagyobb ellenálló képesség és az immunrendszer javítása. Számos kultúra már régóta felismerte a gőzkúra egészségügyi előnyeit. Több ezer éve az immunrendszer erősödésével hozzák összefüggésbe. A szaunázás abban is segít, hogy a szokásosnál jobban izzadjon, így akár a betegségek megelőzésében is segíthet.

A szaunázás segíthet a fiatalos megjelenésű bőr elérésében is. A hő hatására izzadunk, ami eltávolítja az elhalt hámsejteket és serkenti a vérkeringést. A hő emellett puhítja a bőrt és növeli annak rugalmasságát. Az izzadság a kollagéntermelést is fokozza a szervezetben, ami segít az erős bőr fenntartásában és a ráncok megjelenésének csökkentésében. Emellett a szaunázás enyhítheti a stresszt és javíthatja a hangulatot.

A szaunázás segít enyhíteni az izomfájdalmakat. A fokozott keringés enyhítheti az izomfeszültséget, a meleg környezet pedig segít felszabadítani az endorfint, amely köztudottan enyhíti a stresszt és javítja a mentális közérzetet. A szauna továbbá segíthet csökkenteni az izomfeszültséget és a tejsavat, amelyek hozzájárulnak az izomfájdalmakhoz.

A rendszeres szaunázás csökkentheti bizonyos neurokognitív zavarok kockázatát. Ez derült ki egy finnországi tanulmányból, amely 2000 embert vizsgált 20 éven keresztül. További vizsgálatokra van azonban szükség ahhoz, hogy megerősítsék a szaunázás és a neurokognitív rendellenességek kockázatának csökkenése közötti okozati összefüggést. A számos egészségügyi előny ellenére a szaunázást óvatosan kell alkalmazni.

Egy tipikus szaunázás körülbelül tíz-húsz percig tart. A szaunázás hossza attól függ, hogy Ön mennyire van hozzászokva a magas hőmérséklethez. Ha még nem ismeri a szaunázás élményét, érdemes lassan kezdeni, és fokozatosan növelni a szaunázás időtartamát. Az edzés után a legjobb, ha legalább 10 percet pihen, mielőtt visszatér a szaunába.

Mielőtt szaunázni megy, először mindenképpen zuhanyozzon le. Ez eltávolítja a szennyeződéseket és a mikrobákat a testéből. Ha épp most evett egy nagy étkezést, akkor lehet, hogy a legjobb, ha vár néhány órát az első szaunázással. Egy másik fontos dolog, hogy sok vizet igyon. A kókuszvíz segít pótolni az izzadságban lévő ásványi anyagokat.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hideg- és melegvizes magasnyomású mosó közötti különbség. Melyiket érdemes választania?

A magasnyomású mosóknak több típusa ismert, melyet elsődlegesen két csoportba tudunk oszta…