A hideg- és melegvizes magasnyomású mosó közötti különbség. Melyiket érdemes választania?

0

A magasnyomású mosóknak több típusa ismert, melyet elsődlegesen két csoportba tudunk osztani: léteznek a hidegvizes-, és a melegvizes magasnyomású mosók. A két eszköz közötti különbséget az adja, hogy a melegvízes típus rendelkezik saját fűtőberendezéssel, így például a kerti csapról nyert vizet is hatékonyan fel tudja melegíteni.

Ezzel szemben a hidegvizes magasnyomású mosó csupán akkor szolgál meleg vízzel, ha a bemeneti víz már eleve meleg. Így választás előtt érdemes mérlegelni annak használati módját, hiszen nem minden esetben lehet szükség a melegvizes mosóra, valamint nem mindig elég a hidegvizes mosó adta lehetőség sem.

Hideg- és melegvizes magasnyomású mosó ismérvei

A melegvizes magasnyomású mosók a fűtőberendezése miatt nagyobb mérettel és súllyal rendelkeznek, így érdemes a kerekekkel felszerelt típust választani az egyszerű mozgathatóság érdekében. A melegvizes mosók legelőnyösebb tulajdonsága közé tartozik az, hogy a vízhálózatról nyert víz hőmérsékletétől függetlenül – fűtőberendezésének hatékonysága miatt akár 100°C feletti forró gőz előállítására is képes. Így a zsíros, olajos és igazán makacs szennyeződéseket is pillanatok alatt eltávolítja. Ipari környezetben ezen tulajdonsága kifejezetten előnyös lehet.

Elektromos áram vagy benzin/diesel üzemű meghajtás?

A mosók működhetnek elektromos árammal, de legtöbb esetben a saját fűtőberendezését gázolaj hajtja. Léteznek már olyan magasnyomású mosók, amelyek teljesen függetlenek az elektromos áramtól, így sokkal mobilisabbak, mint egyes készülékek. A motor meghajtása diesel és benzin üzemű egyaránt lehet, melynek köszönhetően olyan területek is megtisztításra kerülhetnek, ahol nincs áramforrás. Teljesítménye kiemelkedő, így nagyobb felületek is gyorsan, valamint hatékonyan tisztíthatók.

A melegvizes magasnyomású mosók magabiztosan alkalmazható gépjárművek vagy erősen szennyezett mezőgazdasági gépek tisztításához, épületek homlokzatának tisztává varázsolásához, az élelmiszeriparban vagy az építőiparban jellemző makacs szennyeződések felszámolásához egyaránt.

Amit a hidegvizes magasnyomású mosóról érdemes tudni

A hidegvizes magasnyomású mosók kisebbek és könnyebbek a melegvizes társaikkal szemben. Ergonomikus és kompakt kialakításuknak köszönhetően pedig egyszerűen mozgathatók és emelhetők – mindez a fűtőberendezés hiányának tudható be.

A háztartásokban kifejezetten jó szolgálatot tesz, mivel a kerti bútorok, a kerékpárok, kerítések, járólapok, gépjárművek, medencék, valamint kerti járdák és kőfalak tisztítására egyaránt képes. Egyetlen hátránya a melegvizes mosókkal szemben, hogy abban az esetben, ha a vízforrás nem meleg, akkor az általa biztosított hideg vízzel a kiemelkedően makacs szennyeződések, mint a zsír vagy az olaj nem távolítható el. A hidegvizes magasnyomású mosó azonban jobban kíméli az olyan anyagokat, amelyek hő hatására deformálásra képesek – mint a fa vagy a műanyag.

Nem szükséges bajlódnia a gépek megvásárlásával sem. Amennyiben szeretné kipróbálni mindkét típust, akkor a takarítógépek kölcsönzését javasoljuk, hiszen a ‘puding próbája az evés’, azaz érdemes megbizonyosodni arról, hogy melyik a legideálisabb választás.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Női papucsok a medencéhez és a strandhoz – hogyan válasszunk stílust?

A női strandpapucs egyértelműen a legkényelmesebb lábbeli, amit a tenger melletti pihenés …