A háziállat testbeszédének megértése

0

A kutyák testbeszéddel kommunikálnak, beleértve a szemeket, a füleket, a szájat és a test általános mozgását. A testbeszéd megértése alapvető fontosságú a kommunikáció és a háziállattal való kötődés elősegítésében.

Ha egy kutya testbeszéde hirtelen és váratlanul megváltozik, az stressz, szorongás, félelem vagy agresszió jele lehet. Ez különösen veszélyes lehet, ha új helyzetben vagy más kutyák jelenlétében történik.

A kutya súlyeloszlása egy másik fontos mutatója annak, hogy hogyan érzi magát az adott helyzetben, és segíthet a testbeszéd értelmezésében. A görnyedt vagy görnyedt testtartás például a stressz finom jele lehet, és az a vágy, hogy kisebbnek tűnjön, mint amekkora valójában.

Hasonlóképpen, ha a kutya a hátára fordul és kiteszi a hasát, az egy alázatos gesztus lehet, amellyel azt akarja jelezni, hogy várja az Ön figyelmét. Bár ez a testtartás gyakran kedves gesztusnak tűnik, amellyel hasmasszázst és törődést kérnek, komoly stressz és szorongás jele lehet.

A farokcsóválás alapvető üzenet
A kutya farka erőteljes nonverbális kommunikációs eszköz, amely segít közvetíteni, hogyan érzik magukat az adott helyzetben. Számos támpont segít értelmezni a csóválásukat, többek között az, hogy hogyan tartják, hová helyezik, és milyen gyorsan vagy lassan mozgatják.

Hol tartja a kutya: Az, hogy magasan, alacsonyan vagy a lábai között tartja-e a farkát, jelezheti, hogyan érzi magát az adott helyzetben. A lábai között vagy alacsonyan tartott farokcsóválás általában azt jelenti, hogy alárendeltnek vagy félelmesnek érzi magát, míg az egész testét mozgató farokcsóválás jellemzően a szerettei számára van fenntartva.

Mennyire gyorsan vagy lassan mozognak: A kutya farka gyakran gyorsan reagáló jel, amely az izgatottságtól a félelemig sokféle érzelmet közvetíthet. Vannak azonban olyan fajták, amelyek természetüknél fogva gyorsabban csóválják a farkukat, mint mások, ezért fontos tudni, hogy milyen típusú kutyánk van.

Szemek és fülek:
A kutya szeme a belső állapotának egyik legfontosabb nem verbális jele, és létezik puha és kemény változata is. Ha a kutya szeme lágy, általában nyugodt vagy boldog. Ha a szemei kemények, akkor általában egy játékot őriz, vagy agresszívnek érzi magát.

Előfordulhat, hogy hunyorog, vagy többször néz valamire, hogy könnyebben tudjon összpontosítani, és az is lehet, hogy az agresszorra lövi a tekintetét.

A kutya teste is mutathatja a feszültség jeleit, például megfeszített vagy feszült nyak és fej. Az is előfordulhat, hogy növelik a távolságot maguk és a tárgy között, amelyet megpróbálnak elérni.

Bár e jelek közül sokféle helyzetben megfigyelhető, különösen hasznosak lehetnek, ha a kutya stresszes vagy ismeretlen helyzet közepén van. Remek módja annak, hogy megértse kutyája érzéseit és szándékait, mielőtt úgy dönt, hogy kapcsolatba lép vele, vagy olyan helyre viszi, ahol esetleg nem érzi jól magát.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hideg- és melegvizes magasnyomású mosó közötti különbség. Melyiket érdemes választania?

A magasnyomású mosóknak több típusa ismert, melyet elsődlegesen két csoportba tudunk oszta…