A Fidesz az elmúlt egy év sikereire hívja fel a figyelmet, az ellenzék a Fidesz legyőzhetőségéről beszél a vasárnapi időközi önkormányzati választások kapcsán

0

Míg a Fidesz az elmúlt egy év időközi önkormányzati választásain elért kormánypárti sikerekre hívta fel a figyelmet a vasárnapi voksolásokat értékelve, addig ellenzéki pártok fordulópontot, illetve a Fidesz legyőzhetőségét emlegették nyilatkozataikban.

Az Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt kiírt hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást az ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter (független) nyerte. A Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason Juhász György, a Fidesz-KDNP jelöltje több mint kétszeres szavazatkülönbséggel győzött a településen tartott időközi önkormányzati képviselői-választáson.
A Fidesz vasárnap esti közleményében gratulált a vasárnapi időközi választások győzteseinek. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a kiskunhalasi időközi önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltjük, Juhász György.
A hódmezővásárhelyi polgármester-választást értékelve úgy fogalmaztak, “férfias küzdelemben” alulmaradt jelöltjük egy független jelölttel szemben. Megjegyezték továbbá, hogy a Fidesz-KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat veszített el, 14-et “nagy fölénnyel megnyert”.
Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a választás eredményét kommentálva az MTI-vel közölte: nagyon fontos tanulság, hogy ha Hódmezővásárhelyen az ellenzék le tudja győzni a Fideszt, akkor az ország bármelyik pontján le tudja győzni. Az is fontos üzenet, hogy ha van összefogás, akkor van győzelem – tette hozzá.
Az ellenzéki politikus háláját fejezte ki a helyi polgároknak, politikusoknak és pártoknak, valamint a független polgármester-jelöltnek, hogy “nem vártak a csodára, hanem megcsinálták”. Ezzel hitet adtak minden változást akaró embernek, akik nagy többségben vannak a Fidesszel szemben – hangoztatta.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke – gratulálva Márki-Zay Péternek – fordulópontról beszélt a közösségi oldalán közzétett videoüzenetében a hódmezővásárhelyi választás eredményét értékelve.
“A mai nap azt üzente, hogy van remény, Magyarország” – fogalmazott az ellenzéki politikus, az április 8-i országgyűlési választásra utalva.
A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc úgy vélte: Márki-Zay Péter győzelme azt mutatja: “több dolog köti össze a demokratákat az Orbán elleni harcban, mint ami elválasztja őket”.
A Magyar Liberális Párt közleményében úgy értékelt: Hódmezővásárhelyen “átszakadt a gát”. Hozzátették: elkezdődött a változás, április 8-án pedig ez a lendület majd elsöpri az Orbán-kormányt.
Az Együtt – a Korszakváltók Párja szerint “történelmi győzelem” a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választás. Azt írták: Hódmezővásárhely új polgármestere bebizonyította: ha egy jelölt van, a Fidesz legyőzhető mindenütt.
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője a pestisracok.hu portálon úgy értékelte a hódmezővásárhelyi választást, hogy az ellenzék egy napig örömünnepet fog tartani, a következő nap viszont “vezetői várhatóan összevesznek azon, mi következik a vásárhelyi eredményekből”.
“Logikusan minden ellenzéki jelöltnek vissza kellene lépnie, s a maradék néhány napban szimpatikus független jelölteket kellene állítani 106 választókerületben” – vélekedett az elemző. A koordináció megoldásához ma egy lépéssel sem került közelebb az ellenzék – tette hozzá. Mráz Ágoston Sámuel arra is felhívta a figyelmet, hogy a migráció kapcsán az ellenzéki szavazók közel fele is egyetért a kormánnyal.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai a bértárgyaláson

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jel…