Belföld A tiszai halászlé része a magyar kultúrának Közzétett 2017-04-07 0 A nemrég hunagrikumok sorába emelt tiszai halászlé része a magyar életérzésnek, kultúrának – jelentette ki Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter pénteken Tiszafüreden, a helyi önkormányzat rendezvényén tartott sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor gratulált a tiszai halászlé hungarikummá minősítését kezdeményező tiszafüredi önkormányzatnak és a nemes ételt generációkon keresztül fenntartóknak, akik eredeti formájában őrizték meg a Tisza-tavi nyári programok „gasztronómiai csúcspontjának” számító tiszai halászlevet. Szakáli István Loránd, az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár az eseményen felidézte, hogy a 152 tagú Magyar Értéktár a „hungarikummá válás előszobájának” is számít, de mellette több mint tízezer helyi érték található egyéb – helyi, megyei, tájegységi, határon túli nemzetrészi – értéktárakban. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke szerint a tiszai halászlé megérdemelné, hogy ismerje az egész világ. Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere(Fidesz-KDNP) elmondta: büszke arra, hogy a tiszai halászlé tiszafüredi kezdeményezéssel bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. Hozzátette: a Tisza-tó és annak „fővárosa” Tiszafüred az elmúlt években látványosan megszépült, gazdag madárvilággal, horgászparadicsommal rendelkezik, ott található Magyarország legnagyobb ártéri kalandparkja, és az ország legnagyobb kerékpáros centruma. Elmondta: augusztus végéig 15 helyszínen több mint 40 program várja az érdeklődőket, amelyek közül kiemelte a Tiszafüredi Halas Napokat.