5 dolog, amit egy utazással nyerhetsz

0

Amikor bejelented a munkahelyeden vagy a családod körében, hogy elutazol, az általános reakció, hogy megkérdezik: milyen apropóból? Ilyenkor jön a kínos csend, és az elmotyogott „csak úgy” és a rosszalló pillantások. Az utazás nem kellene, hogy indokhoz kötött legyen, mégis sokan így vélik: mi most adunk neked 5 okot, amiért érdemes utaznod.

Az utazás lehet egy hónapos, néhány hetes, vagy szólhat akár csak egy hosszú hétvégére. Elmehetsz egy megyével arrébb, az ország másik végére, egy szomszédos országba vagy akár egy teljesen más földrészre is. Mindennek csak a kreativitásod, a nyitottságod és a pénztárcád szab határt. Az alábbi tíz dolgot viszont garantáltan megnyered, bármilyen utazást is választasz.

  • Nyugalom

Az utazás előtti napokban szinte minden bizonnyal izgatott leszel, és alig várod majd az indulást, az ott töltött idő alatt azonban egyre inkább megnyugszol – nem csak átmenetileg. Minél hosszabb ideig tart az utazás, annál tovább tart majd a hatása is. Elkezded elengedni a mindennapi stresszforrásodat, az aggályokat és az állandó sietséget, és sokkal jobban figyelsz az apró, értékes dolgokra. Minél többször utazol, ez az általános nyugalom annál tartósabb lesz a mindennapi életed során is.

  • Magabiztosság

Az első pár alkalommal szinte biztos, hogy becsúszik valami probléma. Túl hamar érkezik a repülőd ahhoz képest, hogy mikor foglalhatod el a szállásod, vagy épp ellenkezőleg: késik vagy kimarad a járatod. Megeshet, hogy eltévedsz vagy egyszerűen nem értik, amit mondani szeretnél. Minél többször utazol és keveredsz kényelmetlen szituációkba, annál többször tudsz belőle jól kijönni: ez pedig hatalmas adag önbizalmat ad. Egy idő után nem csak az utazásoknak, de a munkahelyi vagy magánéleti problémáknak is úgy fogsz nekiállni, hogy tudod: történjen bármi, képes vagy megoldani és a legjobbat kihozni belőle. Ez a fajta magabiztosság pedig többnyire sikerrel és jó közérzettel is jár.

  • Egészség

Nem csak a fizikai kondíciódnak tesznek jót a változatos úti célok és a különböző kalandok, de a mentális egészséged is rengeteget változik majd pozitív irányba. Az endorfinról, más néven a boldogsághormonról és hatásairól bizonyára hallottál már, azonban az utazás még egy fajta hormonnal biztosan kecsegtet. A szerotonin csökkenti a félelmeket, és segít, hogy a lehető leglazábban kezeljük a különböző helyzeteket. Különböző depresszió elleni tabletták segítségével növelhetjük a testünkben lévő szerotonin szintet, de sokkal egészségesebb és emlékezetesebb megoldás erre az utazás.

  • Kulturális és kulináris élvezetek

Minél messzebb utazol az otthonodtól, annál több különböző kultúrát ismerhetsz meg. Különböző emberek érdekes szokásainak lehetsz tanúja vagy kipróbálója, és olyan ételeket ehetsz – ha elég bátor vagy hozzá – amiket otthon még csak hírből sem hallottál. Mint ahogyan a magyar gulyást sem tudják más országokban ugyanígy elkészíteni, úgy minden nemzetiség konyhája az adott országban a legfinomabb. Megtanulhatod a helyi desszerteket vagy főételeket elkészíteni, vagy gyarapíthatod a fűszerezési szokásaidat néhány különlegességgel.

  • Elfogadás és türelem

Mivel minden ember más és más, minél többet utazol és minél többet tapasztalsz, annál elfogadóbbá és türelmesebbé válsz embertársaiddal szemben. Könnyebben megérted mások személyes okait és sérelmeit, cselekedeteiknek valódi okát, ezáltal könnyebben is fogadod el azt. Együttérzést, megértést csak az vált ki belőlünk, amit ismerünk. Ezzel egyfajta nyitottság is jár majd, és csak azt veszed észre, hogy bárhol jársz is a világban, biztosan találsz jó barátokat, kedves embereket, akik örömmel várnak majd vissza.

Az utazást nem feltétlenül kell hosszú hónapokkal előbb megtervezned. Ha most kedvet kaptál hozzá, ne tétovázz: utazz last minute, ahová csak szeretnél! Böngéssz a legnépszerűbb úti célok között, vagy keresd meg azt a helyet, ahová mindig is vágytál, és vágj bele!

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

A dinoszauruszok szociális viselkedését vizsgálták magyar paleontológusok

A Magyar Természettudományi Múzeum, MTA-ELTE-MTM Paleontológiai Kutatócsoport és az ELTE T…