12 millió forintra emelik az áfa alanyi adómentesség értékhatárát

0

Az Európai Unió Bizottságának 2018. október 2-i döntése alapján megnyílt az út az áfa alanyi adómentesség értékhatárának 12 millió forintra emelése előtt. A lehetőséggel élve az októberi hosszú hétvége előtt beterjesztett adócsomag összhangba hozza a KATA bevételi értékhatárával, és jövő januártól kiterjeszti az adómentességet. Az áttérésre a 2018-as évben a 8 millió Ft-os árbevételt meghaladó, de a 12 millió forintos árbevétel alatt maradó adóalanyok is jogosultak lesznek.

Alanyi adómentességet minden olyan magyar adóalany választhat, melynek székhelye vagy gazdasági célú letelepedése hazánkban van. Feltéve, hogy összes termékértékesítése és szolgáltatásnyújtása ellenértéke éves szinten göngyölítetten sem az adott, sem az előző naptári évben nem haladja meg az adómentesség választására jogosító felső értékhatárt. Ez az értékhatár jelenleg 8 millió forint, ám az októberi hosszú hétvégén a parlament elé terjesztett adócsomag alapján 2019. január 1-től 12 millió forint is lehet.

Az áfa alanyi adómentes adóalanyoknak – bizonyos, a jogszabályban meghatározott kivételektől eltekintve – nem kell áfát felszámítaniuk, ugyanakkor a beszerzéseik árában előzetesen felszámított adó levonására sem jogosultak. Az adómentesség már az alapításkor vagy belföldi nyilvántartásba vételkor is választható, azonban a működés során is át lehet térni rá. Annak választásáról, illetőleg megszűnéséről a NAV felé kell nyilatkozni. Az alanyi adómentesség a naptári év végéig választó, a következő évre már lehet ettől eltérően dönteni. Megszűnik az adómentesség, ha azt következő naptári évre már nem kívánják alkalmazni, vagy ha a bevételi értékhatárt év közben eléri valaki. Ez utóbbi esetben már év közben, az értékhatár elérésekor sem alkalmazható az alanyi adómentesség, azaz a normál szabályok szerinti áfát kell felszámítani; és az alanyi adómentesség annak megszűnése évét követő második naptári év végéig nem választható újra.

Az alanyi adómentességet gyakran kapcsolják a katás adózókhoz, azaz kisadózók tételes adóját fizetőkhöz. Népszerűsége méltán megalapozott azon kis adóalanyok körében, akik alacsony költségszinttel működnek. A katások havi 50 / 75 ezer forintos tételes adót fizetnek, és az adózási forma válaszhatóságának értékhatárát már korábban is 12 millió forintra emelték. Ez nem volt összhangban az alanyi adómentesség 8 millió forintos  értékhatárával, és sok gyakorlati nehézséget okozott. A 8 millió forint felett belépő áfa ugyanis jelentős többletadminisztrációt, valamint az árképzés nehézségeit vonta maga után.

Az általános forgalmi adó azonban az európai uniós jogharmonizáció része, így bizonyos döntéseket és jogszabály módosításokat csak az unió engedélyével lehet bevezetni. Ilyen a kisadózók alanyi adómentességének értékhatára is, amelyet a közös piaci torzító hatások miatt csak az Európai Unió Bizottságának jóváhagyásával lehet változtatni.

A közel egy évig tartó engedélyezési procedúra eredményeként 2018. október 2-án az EU felhatalmazta Magyarországot, hogy a kisvállalkozások adómentességének (=alanyi adómentesség) értékhatárát évi 35.000 EUR-ról 48.000 EUR-ra emelje fel. Ez a jelenlegi EUR (325 HUF/EUR) árfolyam mellett 15.600.000 Ft-ot jelent. Azaz megnyílt a lehetőség arra, hogy az alanyi adómentesség értékhatárát a tervezett 12.000.000 Ft-ra felemeljék. A Bizottság döntése alapján erre 2019. január 1 – 2021. december 31. közötti időszakban lesz lehetőség.

A honatyák előtt fekvő jogszabály tervezet időkorlát nélkül terjesztené ki jövő januártól az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatárt. A tervezett átmeneti szabályok szerint az áttérésre a 2018-as évben a 8 millió Ft-os árbevételt meghaladó, de a 12 millió forintos árbevétel alatt maradó adóalanyok is jogosultak lesznek.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai a bértárgyaláson

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jel…