10 lenyűgöző tény a sörről, amelyek csillapítják a tudásszomjadat

0

A leggazdagabb történelemmel bíró alkoholos italhoz számos érdekesség kapcsolódik.

A sör évszázadok óta kedvelt ital, ami összehozza az embereket és jókedvre derít. Sokan azonban még csak nem is tudják, hogy lenyűgöző történelem áll mögötte. Íme, 10 lebilincselő tény a sörről az iDrinks ital webáruház jóvoltából, az ősidőktől a modern sörfőzési technikákig!

  1. A sör a legrégebbi alkoholos ital

A sör a legrégebbi ismert alkoholos ital előkelő címét viseli. Gyökerei több mint 7000 évre nyúlnak vissza, egészen az ősi Mezopotámiáig, aminek területén leletek is bizonyítják, hogy már ekkoriban is folyt a sörgyártás.

  1. Egykor fizetőeszközként is használták

Az ősi civilizációkban, például Egyiptomban a sört gyakran használták fizetőeszközként. A munkások bérét is gyakran sörben adták, sőt a vallási szertartásokon felajánlották az isteneknek is.

  1. Sörtisztasági törvény garantálta a minőségét

A Reinheitsgebot, más néven a “német sörtisztasági törvény” 1516-ban lépett életbe. Kimondta, hogy sört csak három összetevőből lehet készíteni: vízből, árpából és komlóból. Ez a törvény jelentős hatással volt a német sörfőzési hagyományokra.

  1. Tápanyagokban is gazdag

Bár a túlzott sörfogyasztás nem egészséges, a sör alapvető tápanyagokat tartalmaz: vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok forrása. Emellett rostok is vannak benne, amelyek mértékkel fogyasztva segíthetik az emésztést.

  1. A nagy söráradat történelmi esemény

1814-ben, Londonban egy hatalmas söröskád megrepedt, és körülbelül 1,4 millió liter (350 000 gallon) sör áradata öntötte el az utcákat. Tragikus módon ez a bizarr esemény nyolc ember halálát okozta.

  1. A világ legerősebb söre bárkit kiüthet

A sörfőzdék között éles küzdelem folyt “a világ legerősebb söre” címéért. 2021. szeptemberében a rekordot a skót Brewmeister “Snake Venom” nevű söre tartotta, elképesztő, 67,5%-os térfogatszázalékos alkoholtartalommal (ABV).

  1. Még sörjóga is létezik

A sör és a jóga talán nem tűnik tökéletes párosításnak, de a sörjóga koncepciója egyre népszerűbb. Ez a nem szokványos gyakorlatsor a hagyományos jógapózokat kombinálja a sörivással, célja pedig a laza és élvezetes élmény megteremtése.

  1. Sörhullám folyt végig Izlandon

2013-ban egy izlandi sörgyártó cég különleges eseményt hozott létre, hogy megünnepelje a szesztilalom megszűnésének 25. évfordulóját az országban. Az ünneplés során egy hatalmas, 1500 liter (396 gallon) sörből álló, Reykjavik utcáin végigfolyó hullámot hoztak létre.

  1. Terápiás céllal is használják a sört

A fürdők és wellnessközpontok világszerte sörterápiás kezeléseket alkalmaznak. Az ilyen kezlelések során söralapú kádfürdőt használnak, mivel úgy vélik, hogy a sörben lévő összetevők, például az élesztő és a komló, jótékony hatással vannak a bőrre és képesek ellazítani a testünket.

  1. Külön tudományág a sörrégészet

A régészek ősi sörfőzdéket és sörrel kapcsolatos tárgyi emlékeket tártak fel, megvilágítva a sörgyártás történelmi jelentőségét. Ezek a felfedezések értékes betekintést nyújtottak az ókori társadalmak társadalmi, gazdasági és kulturális vonatkozásaiba.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Kalauz kezdőknek: Minden, amit a ledfalakról tudni kell

Népszerűségük nem véletlen.   A ledfal egy olyan innovációs eszköz, amelyben a legmod…