10 lenyűgöző tény a sörről, amelyek csillapítják a tudásszomjadat

0

A leggazdagabb történelemmel bíró alkoholos italhoz számos érdekesség kapcsolódik.

A sör évszázadok óta kedvelt ital, ami összehozza az embereket és jókedvre derít. Sokan azonban még csak nem is tudják, hogy lenyűgöző történelem áll mögötte. Íme, 10 lebilincselő tény a sörről az iDrinks ital webáruház jóvoltából, az ősidőktől a modern sörfőzési technikákig!

  1. A sör a legrégebbi alkoholos ital

A sör a legrégebbi ismert alkoholos ital előkelő címét viseli. Gyökerei több mint 7000 évre nyúlnak vissza, egészen az ősi Mezopotámiáig, aminek területén leletek is bizonyítják, hogy már ekkoriban is folyt a sörgyártás.

  1. Egykor fizetőeszközként is használták

Az ősi civilizációkban, például Egyiptomban a sört gyakran használták fizetőeszközként. A munkások bérét is gyakran sörben adták, sőt a vallási szertartásokon felajánlották az isteneknek is.

  1. Sörtisztasági törvény garantálta a minőségét

A Reinheitsgebot, más néven a „német sörtisztasági törvény” 1516-ban lépett életbe. Kimondta, hogy sört csak három összetevőből lehet készíteni: vízből, árpából és komlóból. Ez a törvény jelentős hatással volt a német sörfőzési hagyományokra.

  1. Tápanyagokban is gazdag

Bár a túlzott sörfogyasztás nem egészséges, a sör alapvető tápanyagokat tartalmaz: vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok forrása. Emellett rostok is vannak benne, amelyek mértékkel fogyasztva segíthetik az emésztést.

  1. A nagy söráradat történelmi esemény

1814-ben, Londonban egy hatalmas söröskád megrepedt, és körülbelül 1,4 millió liter (350 000 gallon) sör áradata öntötte el az utcákat. Tragikus módon ez a bizarr esemény nyolc ember halálát okozta.

  1. A világ legerősebb söre bárkit kiüthet

A sörfőzdék között éles küzdelem folyt “a világ legerősebb söre” címéért. 2021. szeptemberében a rekordot a skót Brewmeister „Snake Venom” nevű söre tartotta, elképesztő, 67,5%-os térfogatszázalékos alkoholtartalommal (ABV).

  1. Még sörjóga is létezik

A sör és a jóga talán nem tűnik tökéletes párosításnak, de a sörjóga koncepciója egyre népszerűbb. Ez a nem szokványos gyakorlatsor a hagyományos jógapózokat kombinálja a sörivással, célja pedig a laza és élvezetes élmény megteremtése.

  1. Sörhullám folyt végig Izlandon

2013-ban egy izlandi sörgyártó cég különleges eseményt hozott létre, hogy megünnepelje a szesztilalom megszűnésének 25. évfordulóját az országban. Az ünneplés során egy hatalmas, 1500 liter (396 gallon) sörből álló, Reykjavik utcáin végigfolyó hullámot hoztak létre.

  1. Terápiás céllal is használják a sört

A fürdők és wellnessközpontok világszerte sörterápiás kezeléseket alkalmaznak. Az ilyen kezlelések során söralapú kádfürdőt használnak, mivel úgy vélik, hogy a sörben lévő összetevők, például az élesztő és a komló, jótékony hatással vannak a bőrre és képesek ellazítani a testünket.

  1. Külön tudományág a sörrégészet

A régészek ősi sörfőzdéket és sörrel kapcsolatos tárgyi emlékeket tártak fel, megvilágítva a sörgyártás történelmi jelentőségét. Ezek a felfedezések értékes betekintést nyújtottak az ókori társadalmak társadalmi, gazdasági és kulturális vonatkozásaiba.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Leghatásosabb „gyógyszer” az Ajkai Kórház sebészetén

Az utóbbi hetekben műtét és azt követő kontrollok, varratszedés, injekciók miatt több időt…