Változatos programok a veszprémi Gizella-napok kínálatában

0

Kiállítások, koncertek, gyermekprogramok és újdonságként sportprogramok is várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő Gizella-napok kínálatában május 4. és 13. között Veszprémben – közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a tíznapos összművészeti rendezvénnyel a város kulturális sokszínűségét ünneplik, melynek ezúttal újdonságként része lesz egy szabadtéri súlylökő verseny és egy 200 kilométeres kerékpáros teljesítménytúra is.
Hozzátette: 25 helyszínen, 75 program várja az érdeklődőket a programsorozat, amely a polgármester szavai szerint a város kulturális intézményei, az érsekség, az egyetem és a honvédség összefogásának köszönhetően valósulhat meg. A rendezvénysorozat Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560., születésének 575. évfordulójára emlékező kiállítással veszi kezdetét pénteken.     Porga Gyula kiemelte: hat esztendeje mutatkoznak be a programsorozat részeként a katonák, hozzátéve, hogy május 12-én a szombat esti ünnepi főműsorban ad koncertet a Honvéd Együttes. Az esten Zoób Kati divattervező mond ünnepi beszédet – fűzte hozzá.
Zalavári Eszter, a program szervezője kiemelte, hogy jövő pénteken és szombaton könnyűzenei koncertek várják az érdeklődőket, mások mellet fellép a Hot Jazz Band, a Balkan Fanatik és Caramel. Hozzátette: az előző évekhez hasonlóan idén is lesz szabadtéri filmvetítés, jövő pénteken és szombaton este három-három filmalkotást láthatnak az érdeklődők. A legkisebbeket játékpark, a Kabóca Bábszínház Kodzsugukila, a boszorkány című előadása és az életre kelt mesehősök című kiállítás várja május 13-án, vasárnap – tette hozzá.
Az egyházhoz kapcsolódó rendezvények közül a szervező kiemelte a Veszprémi Főegyházmegye alapításának 25. évfordulója alkalmából a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban szerdán megnyíló tárlatot és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjéhez tartozó szentek életét bemutató kiállítást, amely május 7. és 12. között látható majd a veszprémi bazilikában. A programsorozat a Gizella Nőikar jótékonysági koncertjével zárul jövő vasárnap este a megyeházán – fűzte hozzá.


Programok

GIZELLA NAPOK 2018. MÁJUS 4-13.

GIZELLA NAPOK 2018. MÁJUS 4-13.

Boldog Gizellára, Szent István király bajor születésű feleségére emlékezünk minden év májusában, Gizella névnapjához kapcsolódva. Veszprém, a magyar királynék koronabirtoka, érseki székhely, e patinás egyetemi város a virágnyílással egy időben vendégváró kapuit is kitárja.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Ezt már olvasta?

Az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgálja az OVF

Az utóbbi évtizedben gyakoribbá váló szélsőséges időjárás Balatonra gyakorolt hatásait viz…